ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

По-разумно е да вземем нови самолети, заяви Каракачанов

Парламент Красимир Каракачанов

По-разумният вариант е да вземем нови самолети. Един нов самолет има много по-дълъг ресурс, по дълъг живот. Едно е да вземеш самолет, който има 10-15 години живот, друго е да вземеш самолет, с който може да работиш 30-40 години. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Повод за коментара е изказването на премира Бойко Борисов, че единственото му изискване е бойните самолети да бъдат нови.

"Въпросите по темата за модернизацията сме ги обсъждали многократно. Това, което премиерът каза, са теми, които се обсъждат последните 2 месеца, откакто съществува правителството", коментира Каракачанов. 

Той коментира и варианта за закупуване на изтребител F-35, като отбеляза, че самолетът е много добър, но също така и много скъп.

"Ако искаме да вземем F-35, ние трябва да започнем от F-16. Няма как да купиш например "Грипен" и след това да купиш F-35 – има несъвместимост", добави той.

Красимир Каракачанов уточни, че F-35 не е за бюджета на България. Вече има други страни, завили такива самолети и дори сега да ги заявим, по-рано от 6-7 години няма как да ги получим. "Това не е обсъждан вариант, защото не е по джоба на българския бюджет.

По-рано премиерът заяви, че него е най-важно за самолетите за Военновъздушните сили да са нови. 

„Така и така ще се вадят купища пари поне да са нови. Това да стои на вниманието на държавите, които предлагат. Няма да се вкарам в темата кой е по-хубав”, обяви Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст