ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов: Ще се защитавам, не ме интересуват другите банки

Министерски съвет Бойко Борисов

Бареков ще ни вкара всички в кюпа. Такива притеснения изказва председателят на 42-ото Народно събрание Михаил Миков по време на консултациите за КТБ при президента Росен Плевнелиев, проведени на 14 юли 2014-а.

Поводът е SMS, който Бойко Борисов изчита на участниците в срещата: "Вижте какво казва сега Бареков – изпратил сигнал до Цацаров с искане да се извърши проверка на всички факти относно началния момент на източване на КТБ и връзката на Бойко Борисов с него.  Г-н Местан, аз не мога оттук нататък да поема отговорност, че няма да си приказвам и няма да се защитавам. Или главният прокурор да излезе и да каже дали имаме…, на базата на целия Консултативен съвет, ето тук и БНБ могат да кажат, финансовият министър е тук, премиерът е тук, да ме защитят, иначе аз ще се защитавам и не ме интересуват никакви други банки, защото ще обявя, че Орешарски е дал ….. млрд. на …………. И сега той източва ли или внася? Сиреч джентълментството е и да ме защитите от негодниците, които се опитват да се възползват от нашата диалогичност в момента. Държа да го кажа. И какво, сега да изляза и да кажа, че съм отговорен за банковата криза и за това, което се случи? Абсурд."

Михаил Миков: "Той всички ще ни вкара в кюпа, не бой се"

Но Борисов отблязва, че "Други не вкарва до този момент. До този момент лицето Борисов дава на Цацаров, не дава Миков, нито Орешарски, нито Чобанов. Моля да се има предвид това нещо сега тук".

След което лидерът на ГЕРБ задава въпроса, има ли прехвърлени пари от КТБ към партията на Николай Бареков.

Под секрет управителят на БНБ Иван Искров разяснява: "Не сме забелязали, г-н Борисов, но най-вероятно…". И добавя: "Нямаме такива данни, но понеже протоколът е секретен, както попита г-н Местан, вероятно част от тези 205 или 206 млн., са там."

В хода на разговора премиерът Пламен Орешарски посочва варианта за спасяването на КТБ, който правителстовто му е готово да подкрепи: "От цялата информация, която и ние в резултат разбира се на анализите на БНБ и на одиторите имаме, по-скоро подкрепяме вариант, при който депозитите на всички добросъвестни граждани, тук не говорим за свързаните лица със собствениците на банката и т.н. Всички депозити на български граждани и на всички фирми в широк аспект, в т.ч. на общини и на други стопански формирования, са защитени в максимална степен, тъй като това, което мое да ни се стори по-евтино – да платим само до 100 хил. лв., като краен ефект може да се окаже значително по-скъпо от индиректни негативни влияния, ако щете, върху цялостното икономическо развитие в резултат на шока, който ще понесат редица български държавни и частни фирми. Аз не правя разлика между двете, защото и едните, и другите дават хляб на хората, работни места и т.н. Механизмът, който е съгласуван като най-общ, разбира се, той има нужда и от законодателно уточняване, а и сигурно от технологично доуточняване, ми се струва доста приемлив от гледна точка на отваряне на малката банка и оставяне на, да го нарека лошата част от портфейла в КТБ,, за да не използвам друг израз а всички здрави активи, в т.ч. плюс всички пасиви, след като се занули капиталът на КТБ, и ако има, пак повтарям, депозити на лица, свързани с мажоритарния собственик, се оставят в КТБ и не получават защита.

Горе-долу това е вариантът, който правителството подкрепя. Считаме, че така ще минимализираме щетите, колкото и обратно да ви се струва, че изглежда в номинален израз малко повече дълг, който ще имитира."

Впрочем, позицията на Бойко Борисов значително се различава от аргументите, с които иска оставката на правителството и ръководството на БНБ. В хода на консултациите при Плевнелиев той твърди, че държавата му е най-важна и затова Централната банка и кабинетът трябва да поемат отговорност за КТБ и да се оттеглят. В последствие обаче когато става дума за собствения му имидж и политическа кариера, той вече е готов да се защитава и изобщо "не го интересуват никакви други банки". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст