ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заподозряха и Марио Драги в конфликт на интереси

банки

Етичният надзорник на Европейския съюз Емили О'Рейли поиска от председателя на Европейската централна банка Марио Драги да осветли връзките си с частна група, в която членуват някои от най-високопоставените банкери в света. Проверката на омбудсмана на ЕС е предизвикана от сигнали по повод на членството на Драги в дискусионния форум "Групата на тридесетте" (Г-30). Това е международна организация на водещи финансисти и учени, чиято цел е да задълбочи познанията за икономическите и финансовите въпроси и да проучи последствията от свързаните с тях решения на държавния и частния сектор. Тя обаче включва и изпълнителни директори от банки под надзора на ЕЦБ, а също на шефовете на "Бенк ъф Джъпен" и на "Бенк ъф Инглънд". Което, според омбудсмана, е потенциален източник на конфликт на интереси.

Проучването започва през януари. Оттогава госпожа О'Рейли е провела обсъждания с членове на ЕЦБ, а вече иска и писмени отговори на поредица от оплаквания. Почетен председател на Г-30 е бившият шеф на ЕЦБ, а сега ръководител на етичния й комитет Жан-Клод Трише. В групата членуват също бившите управители на Федералния резерв Бен Бърнанке и Пол Волкър, както и бившият финансов министър на Щатите Тим Гайтнер. Сред по-видните участници във форума от частния сектор са бившият шеф на "Креди Сюис" – Тиджан Тиам, и заместник-председателят на "Блек рок" и бивш управител на Швейцарската национална банка Филип Хилдебранд. 

Омбудсманът на ЕС е поискал обяснения по няколко въпроса:

– дали ЕЦБ участва във финансирането на Г-30;

– има ли ЕЦБ желание да информира обществеността за съдържанието и дневния ред на съвещанията на групата;

– да научи детайли за други форуми, в които участват членове на изпълнителния борд на ЕЦБ.

Претенциите си госпожа О'Рейли е предявила, след като ЕЦБ е отговорила на поредица от критики към процедурите й за прозрачност. Миналия месец институцията предостави повече подробности за корпоративните облигации, които купува по програмата за парично стимулиране на икономиката на еврозоната, и за решенията си за спешно финансиране на банките от еврозоната.

ЕЦБ обясни по повод на запитванията за Г-30, че господин Драги е присъствал на две съвещания на организацията за последните четири години. Омбудсманът пък разкри, че въпреки твърденията на банковия шеф, че той участва във форума в лично качество, неговият заместник Витор Констансио е държал реч пред членовете му, когато Драги не е имал възможност да присъства на сбирките.

Европейският обществен защитник няма право да налага санкции, но може да привиква високопоставени чиновници на отчет. Направените препоръки нямат задължителен характер, но демонстративното омаловажаване на съветите на надзорника може да бъде отнасяно до Европейския парламент.

ЕЦБ започва да публикува информация за дейностите на старшите си директори през 2015-а, след като един от паричните стратези разкрива детайли за банковата програма за покупка на активи пред конференция на финансови директори и мениджъри на хеджингови фондове. Участието на Драги във форума на Г-30 е проверено и одобрено от омбудсмана през 2012-а. Но напоследък по този повод възникват нови подозрения, след като ЕЦБ поема функцията на надзорник на най-големите банки от еврозоната, част от които имат представители в организацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст