ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предприятията ни от отбранителната индустрия имат по-голям достъп до внедряване на нови продукти

форум

Приоритетите на Министерството на икономиката съвпадат с приоритетите на отбранителната индустрия, която генерира иновации, експорт, заетост и икономически растеж. Наша обща цел е да се наложим като конкурентоспособен и иновативен европейски производител като се обърнем към Европейския фонд за отбрана и партньорите ни от Европейския съюз. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на форума „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“, който се провежда в София под патронажа на президента Румен Радев. Организатор на събитието е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Борисов изтъкна, че Министерството на икономиката внимателно следи и подкрепя развитието на етапите от работата по инициативите в сферата на европейската отбрана и сигурност. „Разглеждаме Плана за действие за европейската отбрана (ПДЕО) като важен елемент в общите усилия за укрепване на сигурността и отбраната на ЕС“, допълни той и подчерта, че разчита усилията в тази насока да утвърдят България като доверен европейски партньор.

По думите на Лъчезар Борисов достъпът на българските предприятия и научни организации до проекти за разработване и внедряване на високотехнологични продукти и услуги е свързан и с подписаното от страна на България през април 2015 година Споразумение за европейска кооперираща страна с Европейската космическа агенция (ЕКА). Той изрази надежда, че в бъдеще България ще докаже потенциала си на пълноправен член на ЕКА.

В заключение икономическият заместник-министър заяви, че в момента протича важен процес в ЕС в сферата на отбраната и сигурността, който при необходимата консолидация и подкрепа от държавите членки и адекватното изпълнение на поставените цели може да доведе до сериозен напредък, както по отношение на постигането на желаните отбранителни способности и общото ниво на сигурност, така и по отношение на индустриалните и икономическите им измерения.

В конференцията участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят Елжбета Бенковска, която отговаря за вътрешен пазар, промишленост, предприемачество, малки и средни предприятия и Хорхе Домек, изпълнителен директор на Европейската агенция за отбрана

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст