ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Калфин: Проблемът на България, че много българчета се раждат в чужбина и не се връщат

МТИСП - пресконференция на Ивайло Калфин

Проблемът за България е, че голяма част от хората излизат от страната и раждат децата си в чужбина. Трябва обаче да се привлекат обратно тези, които са навън – но това става с доходи, с образование. Това заяви  бившият вицепремиер Ивайло Калфин пред Би Ти Ви.   

Според него въпросът не е само да има деца, необходимо е отговорно родителство и държавата трябва да помага за това.

Той коментира и спорната тема за подписване на Договора за добросъседство с Македония. 

„Отдръпването на властите в Македония (от договора) ще бъде много лош сигнал и за тях – в опита им да излязат от изолацията. Няма как да стане това, без да започнат да си говорят с България и Гърция”, коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият външен министър Ивайло Калфин.  

Важно е в такъв договор да се говори за добросъседство, за липса на агресивно използване на историята на едната или другата страна, намерена е и формулировка за езика – че договорът се подписва на официалните езици на двете страни и на английски, обясни той.

„Ние сме признали държавата под конституционното и име. Няма такова нещо като признаване на езика. Появяват се нови държави – винаги се признава държавата. Ние имаме спор по езика, който е намерил решение още 90-те години. Трябва да се научим да живеем с общата си история”, добави Калфин.

Политиката изисква лидерство и смелост. Заев ще си „отреже главата”, ако не направи нищо и влезе в коловоза на предшественика си Никола Груевски”, посочи Калфин.

Калфин коментира и въпроса с българскот о оръжие, за което се твърди, че е попаднало в ръцете на групировката „Ислямска държава”.

„Смущава ме подобно разследване, макар това да не е ново. Оръжието за ИДИЛ се произвежда от развити икономики… В оръжейния бизнес интересът е повече от морала. В световната оръжейна индустрия сега има бум. Не сме нито най-големият производител, нито най-големият износител”, посочи Калфин.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст