ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК: Гърция вече не нарушава бюджетната дисциплина

Гърция знаме флаг пари евро

Европейската комисия обяви днес, че "препоръчва да се закрие процедурата за прекомерен бюджетен дефицит", започната пред 8 години срещу Гърция. Така ЕК възнаграждава икономическите постижения на Атина, за която обаче продължава да действа спасителен план до 2018 година, предаде АФП.

Това решение е още един положителен сигнал за финансовата стабилност и икономическото съживяване на страната, със задоволство заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Границата според правилата от Маастрихт е 3% от БВП. Гърция е успяла да преодолее своя отрицателен баланс в харченето на бюджета от минус 15,1% през 2009 г. до излишък от 0,7 на сто от БВП през 2016 г. Комисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси нарече момента символичен за Гърция и доказва, че мерките на Брюксел са ефикасни:

"Не само Гърция днес обръща нова страница, но и цялата еврозона. Тя излиза от дългия период от 7 години на бюджетни икономии. Остава да се довърши задачата – през 2018 г. всички държави без изключение трябва да са под бариерата от 3% дефицит", заяви Московиси.

Към момента само в 3 държави от ЕС правителствата харчат над допустимото в заложените им бюджети – Франция, Испания и Великобритания. По време на финансовата криза през 2011 г. държавите с прекомерен дефицит бяха 24, припомни БНР.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст