ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правителството отряза БСП за Бузлуджа

бузлуджа

Правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх „Бузлуджа“. Предложението беше внесено за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет от министъра на регионалното развитие.

До разглеждане на проекта се стигна, след като БСП не предприе своевременни стъпки за финализиране на процедурата по решение на МС от 2011 г., с което имотите й се прехвърляха безвъзмездно. Влезлите в сила през февруари т. г. промени в Закона за държавната собственост направиха невъзможно прилагането на решението от 2011 г.

Причината да бъде отхвърлено искането са постъпили отрицателни становища в хода на съгласувателната процедура.

Обединените патриоти, които са част от управляващото мнозинство, поискаха паметникът на Бузлуджа да се ремонтира и да стане държавен музей. 

"Паметникът на Бузлуджа е бил дом паметник на БКП, паметник на една партия с режим, обявен за престъпен със закон, но върхът е наситен с много исторически събития от различни епохи и това съоръжение на върха не трябва да принадлежи само на една партия", коментира депутатът  Милен Михов.

Антон Кутев от БСП се съгласи с колегата си и обясни, че ако патриотите имат идеи как да направят паметника действащ, социалистите ще им помогнат, защото искат само "да бъде съхранена паметта".

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на правителството. 

"Преди шест години този имот е бил предоставен на БСП. За шест години аз не знам да е направено нещо. Според мен, те изчакаха да влезе новият закон за държавната собственост в сила, за който всички от БСП са гласували „за“, и веднага след това да го поискат. И затова госпожа Нинова каза: „Искаме го, дайте го”. Но изчака да влезе законът в сила. А той влезе на 7 февруари", коментира Борисов.

Той обясни, че законът вече е друг.

„Ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: „Добре, за какво го правите? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там. Ако тръгнем да приложим закона, ще кажат: „Те рушат паметници”“, посочи той. „Това е един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. В шаха се казва цугцванг – всеки ход ти е грешен“, каза още той.

В момента паметникът на Бузлуджа е собственост на Областната управа в Стара Загора. Преди месец лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията иска да се възползва от решението на кабинета "Борисов 1" да вземе чинията безвъзмездно, но се оказа, че това вече е невъзможно заради законови промени.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст