ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Златева: Прехвърлиха ми всички грехове за НДК

Министерски съвет Деница Златева

Вицепремиерът по председателството на Съвета на ЕС в служебния кабинет Деница Златева отговори във Фейсбук на обвиненията, че е "освободила от финансова отговорност" бившия директор на НДК Мирослав Боршош, както и че е одобрявала разходи за НДК.

Министрите от ГЕРБ, които са или са били принципали на НДК в последните години – Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Боил Банов, бяха изслушани вчера от временната комисия, която проверява как се е управлявало дружеството "Национален дворец на културата – Конгресен център" АД и как вървят дейностите по подготовката на сградата за председателството. 

"С интерес проследих изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК. Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за 3-те месеца, в които като служебен вицепремиер отговарях за подготовка на председателството и в частност упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно", коментира Златева.

"В интерес на истината съм длъжна да споделя, че за моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството. В рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта НДК и от Румяна Бъчварова в частта "Сигурност", обобщиха всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на председателството и допълнителните разходи на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лв.

И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017 г. внесе в Министерския съвет постановление  и решение на МС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн. лв.", заявява Златева.

По темата с "освобождаването от отговорност" на Мирослав Боршош Златева заявява: "Важно е да е уточня, че този акт по никакъв начин не освобождава съвета на директорите от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения. В рамките на мандата ми започна проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на Министерския съвет"

Деница Златева е в Ню Йорк, където е заедно с лидерката на БСП Корнелия Нинова на заседание на Социалистическия интернационал.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст