ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Караиванова предложи заместниците си

БФБПресконференцияМаню Моравенов - директор "Търговски надзор" в БФБ

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова внесе в парламента своите предложения за постовете на двамата заместник-председатели с изтекли мандати, става ясно от съобщение на сайта на Народното събрание. 

За заместник-председател, ръководещ "Надзор над инвестиционната дейност", е предложен икономистът Румен Соколов, а за надзора над осигурителния пазар ще отговаря юристът Йордан Чомпалов.

„Квалификацията и професионалния опит на Соколов в най-голяма степен свидетелстват за богатия опит и задълбочените му познания в специфичната област на капиталовите пазари“, се посочва в писмото на Караиванова до председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Към момента Румен Соколов е управител на "Сервиз финансови пазари" ЕООД, което е дъщерно дружество на Българската фондова борса. Бихме добавили, че той е бил дългогодишен журналист в изданията на Иво Прокопиев, а по-късно – пресаташе на Българската фондова борса.

За мястото на Соколов поради ценностната ориентация на Караиванова и на ментора й Владислав Горанов са отпаднали членът на КФН и заместник по инвестиционната дейност в момента Владимир Савов и проф. Маню Моравенов, едно от най-големите светила в тази област у нас. Тези хора се ползвали с политическата подкрепа не само на депутатите от ГЕРБ, но и на народни представители от други групи.

В края на юни Маню Тодоров Моравенов беше освободен като член на съвета на директорите на "ФеърПлей Пропъртис "АДСИЦ – София, а той беше и председател на борда и изпълнителен директор от учредяването на дружеството през август 2005 година. Моравенов е председател на Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, както и председател на Българската национална комисия по корпоративно управление. Той има над 14-годишен опит в областта на инвестициите и капиталовите пазари, като е заемал ръководни позиции в институциите на българския капиталов пазар – ДКЦК (настояща КФН) и Българската фондова борса – София АД (БФБ). За какво ли?

Според Караиванова вторият предложен от нея човек – Йордан Чомпалов, има богат опит в сферата на финансите и по-конкретно в областта на правото на ценните книжа и финансовите пазари, търговското и банковото дело. Шефката на КФН аргументира своя избор на Чомпалов с богатия му опит в разработването на нормативни актове, което е "изключително полезно за разработване на принципно нови нормативни актове в областта на осигурителния надзор в КФН".

Според процедурата след не по-малко от 12 дни номинираните за заместник-председатели на КФН трябва да бъдат изслушани в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, а след това кандидатурите им трябва да бъдат подложени на гласуване в Народното събрание. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако той не получи необходимите гласове, ще бъде открита нова процедура за избор.

Депутати прогнозират, че може да се повтори сценарият с избора на самата Караиванова. Да припомним, че тя не можа да обедини герберските депутати. Затова тя не беше посочена с решение на парламентарната група на ГЕРБ, такова няма. Беше издигната в последния момент от спасителката Менда Стоянова по настояване на Владислав Горанов. В създалата се паника Менда успя да придума само още шест герберски депутати, които на бегом вкараха кандидатурата на Карина за гласуване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст