ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На съд за участие в телефонна измама, от която пострада жена от с. Покровник

съд благоевград

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Благоевград Мишо М. застава на подсъдимата скамейка по обвинение в причинена имотна вреда, чрез поддържане на заблуждение (престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК).

На 20.12.2016 г. на стационарния телефон на Милка С., живееща в с. Покровник, се обадил мъж, който се представил за неин роднина. Той заявил на жената, че поръчал части за машини за рязане на дърва в Благоевград, поради което следва за заплати капаро за тях. Мъжът се поинтересувал с колко пари разполага „неговата родственица“ и помолил тя да заплати въпросното капаро, като обещал на следващия ден да й върне парите.

Доверчивата жена се съгласила да услужи, като заплати 2000 лв. и по искане на мъжа дала номера на мобилния си телефон. Не след дълго на него се обадило друго неустановено по делото лице, което й съобщило че ще изпрати работник да вземе от нея парите, като за целта Милка С. съобщила адреса си. За по-голяма убедителност мъжът започнал да диктува различни цифри – „номерата на частите за машините, които поръчал нейния роднина“.

Същия ден обвиняемият Мишо М. пристигнал с таксиметров автомобил пред жилището на Милка С. в с. Покровник. Той бил наясно, че у жената било формирано заблуждение от неустановено по делото лице (съизвършител), че трябва да му предаде сумата, предназначена за заплащане на капаро. Тя била предупредена за неговото идване и излязла навън, като носела със себе си сумата от 2000 лв. Непознатият за нея мъж се представил с думите „Аз съм“, след което тя му предала приготвената парична сума.

Пострадалата успяла да запомни характерните външни белези на обвиняемия, като по-късно, в хода на досъдебното производство, го описва пред разследващите органи. Жeната по категоричен начин разпознала Мишо М. като извършител на престъплението, който вече има предходно осъждане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст