ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов разпореди: Атака към еврозоната

Парламент клетва на правителството на Бойко Борисов ...

Ако искаме да сме на първа скорост в ЕС, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, бой по корупцията, а реформите, кохезионната политика и свързаността на региона да се развиват. Това каза премиерът Бойко Борисов в Народното събрание, където бе обсъдена Бялата книга за бъдещето на Европа.

По време на дебатите от "БСП за България" поискаха до 30 септември правителството да представи анализ на ефектите за България от различните варианти за развитието на ЕС и кой е най-добър за страната ни. Какво пише в Бялата книга и кой вариант не е важно днес, няма да стане нито един от тези варианти, коментира Борисов. По думите му хората си пишат бели книги, но истината е, че зависи от самите държави.

"Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Така че не виждам смисъл тук да философстваме – ще възложат, ще напишат анализ, до септември ще имаме вектори по всички линии", каза пред депутатите Борисов.

В случая имаме дебат по темата нашите приоритети как да ги промъкнем, да намерим единството в Съюза и да може да се възползваме от времето, в което ще председателстваме ЕС, добави той. По думите на премиера председателството не е да изземеш властта на ЕС, председателството е да синхронизираш дейността на 27-те страни членки.

Много държави, особено по-мощните, които се сърдят на тези, които не приемат мигранти, а иначе приемат милиарди евро от европейските фондове, търсят да излязат от кохезията, посочи Борисов. Той обаче отбеляза, че кохезията е жизнено важна за нас и благодарение на България е намерила място в Римската декларация.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст