ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нищо не може да раздели Франция и САЩ, увери Макрон

тръмп макрон

Нищо няма да раздели никога Франция и САЩ, обяви френският президент Еманюел Макрон по време на речта си на парада в центъра на Париж по повод френския национален празник. 

В речта си Макрон благодари на САЩ, че са се притекли на помощ на Франция преди един век по време на Първата световна война. Той каза, че през годините на своята история Франция винаги е намирала сигурни съюзници и приятели, които са се притичвали на помощ.

Присъствието на Доналд и Мелания Тръмп на парада е илюстрация на приятелските отношения между САЩ и Франция, подчерта той

В края на словото си Макрон се прегърна с Тръмп.

Американският президент и съпругата му бяха почетни гости на парада. Това беше и първият парад на Макрон, след като беше избран на президентския пост. 

Парадът започна с въздушно шоу на пилоти от американските военновъздушни сили, включително с два изтребителя Ф-22 със стелт технология. Заедно с тях прелетяха и самолети на френските военновъздушни сили. После по централния булевард "Шанз-Елизе" в Париж преминаха над 3700 френски военнослужещи, 211 единици военна техника и 241 коня. В небето над Париж пък преминаха общо 63 самолета и 29 хеликоптера. Някои от самолетите прелетяха на височина от едва 305 метра.

Парадът съвпада със стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война, затова в него участваха и 145 американски военни.

Спектакълът в центъра на Париж бе на фона на френска военна музика, изпълнявана от оркестъра на френските въоръжени сили. Военният оркестър изсвири и химна на град Ница "Nissa la Bella" в памет на жертвите на атентата от миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст