ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Профсъюзите и властта спорят за ръста на доходите

Менда Стоянова и Пламен Димитров от КНСБ

Категорично няма да се съгласим с отпадането на класа за прослужено време. Някой се опитва да нагнетява социално недоволство и се надявам, че това не е премиерът Бойко Борисов. Това заяви лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Той предупреди, че отпадането на класа ще повиши напрежението и заяви, че синдикатите няма да позволят това да се случи. 

Той припомни, че в програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти не е записано отпадане на класа и предположи, че става въпрос за "импровизации". 

На 350 хил. души в администрацията заплатите не са претърпели сериозни промени, обясни Димитров и каза, че синдикатите ще настояват за отпускането на 650 млн . лв. допълнително за увеличение с 15-20 процента на заплащането в здравеопазването и "добрата" администрация и сектор сигурност.

Пламен Димитров изтъкна, че през последните 17 години 906 хил. българи трайно са напуснали страната, а напусналите не се връщат обратно.

Очакванията на всички българи са за бърз изпреварващ ръст на доходите, каза той. И предупреди управляващите, че това е темата, от която зависи социалният мир.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова се съгласи, че работните заплати трябва да се повишават. Тя обаче не се съгласи с Пламен Димитров, що се отнася до клас прослужено време. Това е начин не за повишаване на доходите, а за разпределяне на средствата в една фирма между работниците, каза тя. Менда Стоянова припомни, че механизмът държавата да влияе върху доходите е определянето на минимална работна заплата.

Тя каза още, че, когато един човек има 30 – 40 години стаж, това не го прави по-квалифициран от негов млад колега.

Когато икономиката се преструктурира, ще имаме възможност за ръст на работната заплата, каза Стоянова като посочи, че в  ИТ компаниите и фармацията възнагражденията са по-високи.

Икономиката не може да се преструктурира с магическа пръчка, отговори Пламен Димитров.

„Всички аргументи, че класът е остарял, просто са несъстоятелни. Подобни бонуси има в западноевропейските държави, включително в САЩ“, не се съгласи той.

Синдикалистът иска да бъде актуализирано минималното заплащане за безработица от 7,20 лева на ден, което е определяно при 240 лева минимална заплата. Той настоя и за вдигане на максималния осигурителен доход до около 3 хил. лева.

За клас прослужено време и разпределението на средствата за работна заплата правителството няма да заеме твърда позиция, тъй като това е въпрос на договорка между синдикати и работодатели, заяви Менда Стоянова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст