ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов обсъди с румънския си колега проблемите с граничен пункт Кайнарджа – Липница

борисов

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе и го поздрави за избирането му на поста.

Двамата изразиха увереност, че ще продължат активно да работят за реализацията на проекти от взаимен интерес. Сред акцентите на разговора беше и въпросът с ГКПП Кайнарджа – Липница, който е инфраструктурно изграден, но не работи.  Румънският премиер Михай Тудосе пое ангажимент да предприеме необходимите проверки и проблемът да бъде решен.

Борисов и Тудосе обсъдиха и възможностите за сътрудничество между България и Румъния по Дунавската и Черноморската стратегии, които са и сред акцентите на председателството на България на Съвета на ЕС.

Двамата премиери договориха през септември да се проведе съвместно правителствено заседание между България и Румъния. Премиерът запозна Михай Тудосе и с резултатите от Берлинския процес в Триест и с визита си в Солун, където проведе срещи с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с президента на Сърбия Александър Вучич.

Михай Тудосе стана премиер в края на юни. Той бе номиниран от президента Клаус Йоханис. До смяната на правителствения ръководител се стигна след успешен вот на недоверие срещу кабинета на Сорин Гриндяну преди седмица.

Тудосе е бивш министър на икономиката в правителството на Виктор Понта, като заемаше същия пост в кабинета на Гриндяну. Кандидатурата му е подкрепяна от Социалдемократическата партия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст