ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търговище се бори за собственост на средновековен град

мисионис

Община Търговище започна процедура да получи акт за собственост за ранновизантийския и средновековен град Мисионис. В момента археологическият обект попада в държавна горска територия, което възпрепятства възможностите за европейско финансиране.

За проучвания годишно се инвестират по 35 000 лв. от местния бюджет и от спонсори. Според ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров Мисионис има потенциал да се превърне във водещ туристически обект в Североизточна България от национално значение, съобщи БНТ.

Крепостта Мисионис, известна още като Крумово кале, е един от най-значимите исторически паметници в България. Строена по времето на император Юстиниан І в края на V век, като част от отбранителната система на Византия, днес крепостта Крумово кале разкрива все повече от дълговековната си история и удивява и учени, и туристи.

Според основоположникът на българската археология, чехът Карел Шкорпил,  Мисионис се е издигал на 7 км западно от град Търговище, в северния край на стръмния пролом на река Врана, която там прекосява предпланините на Балкана.

Още разкопките на Димитър Овчаров показват, че към 9 – 10 век животът тук се възражда, в руините на древния град се създава древнобългарско селище, свързано тясно с близката столица Велики Преслав. През 12 – 14 век, на хълма Крумово кале се е издигала мощна крепост, откритите в нея изобилни находки свидетелстват, че крепостта е била богат град и важно звено на източните подстъпи към новата столица Търновград.

В края на 14 век укреплението е превзето от турците, след тежка обсада, направените на съвсем плитко християнски погребения разказват картинно за жестоката битка. Според законите на газавата, крепостта е опожарена и никога повече не се възражда.

Десетки са откритите находки в древния град и броят им непрестанно нараства. До сега археолозите са разкрили цели квартали, сгради, водохранилище с обем близо 1000 куб. м. Запазените архитектурни останки на крепостната стена, крепостната порта и прилежащите й кули, разкритите изцяло три раннохристиянски базилики от V-VIв. и църква от XII-XIVв. показват наличието на цветущ град.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст