КТБ

КОНПИ загуби делото за втори ключов актив на КТБ

 СподелиАвтор Мирослав ИвановПубликувано на17 юли 2017 14:38:52категорииактуалнообществопаритоп

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество е на път да претърпи нова загуба в опитите си да блокира кредитирано от КТБ имущество. Това пък намалява шансовете държавата да си възстанови средствата, загубени при фалита на банката.

С решение от 21 юни 2017 г. Софийският апелативен съд е отхвърлен опит на Комисията да блокира увеличение на капитала в „Дунарит“. То е част от сложната схема на надцакване между двата оспорващи си контрола над военния завод лагера – на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и на ДПС депутата Делян Пеевски.

Казусът

При увеличението на капитала в „Дунарит“ влезе нов собственик – компанията на оръжейния търговец Емилиан Гебрев „ЕМКО“. С гласуваното от акционерите в „Дунарит“ увеличение на капитала от 8 на 68 млн. лв. се променя акционерната структура. Това е и причината КОНПИ да се опита да блокира операцията. Комисията има учреден запор на 81% от акциите в „Дунарит“, наложен на собственика им „Хедж Инвестмънт България“. Увеличението на капитала обаче смъква дела на „Хедж Инвестмънт България“ до малко над 10%. А това означава, че се намалява и стойността на блокирания от КОНПИ актив.

Интересното е, че точно в същата посока, в каквато се е опитала да играе КОНПИ, усилия полага и контролираната от лагера на Пеевски, иначе притежание на офшорка, „Виафот инвестмънт България“ . Това дружество придоби вземането на „Е. Миролио“ от русенския оръжеен завод. И се опитва да се впише като заложен кредитор на мястото на компанията на Едоардо Миролио.

„Виафот инвестмънт България“ се опитва всячески да блокира вписването на увеличението на капитала на „Дунарит“ в Търговския регистър. Това е доста странен стремеж за всеки един разумен кредитор. Просто защото увеличенито на капитала би довело до по-голям шанс да си получи дадените в кредит пари. Но това е друга тема.

Усилието на КОНПИ да окаже косвена подкрепа за каузата на Пеевски се е провалило. С решение на САС претенциите на Комисията са окончателно отхвърлени.

Това е втори пореден провал на КОНПИ в опитите да се включи по дела за ключови активи, кредитирани от КТБ. През май Комисията беше отстранена от дело, което синдиците на КТБ водят срещу VTB Capital.

КОНПИ има наложен запор върху 43% от компанията-майка на БТК – „Вива Телеком България“ и води дела за отнемане в поза на държавата на поредица активи, за които претендира, че са собственост на Цветан Василев.

СГС обаче е отказал да присъедини КОНПИ като „трето лице помагач“ към делото, което синдиците на КТБ водят с лондонското поделение на VTB Capital.

Историята

КТБ завежда дело срещу VTB Capital и люксембургската V2 Investment през март 2016 г. Това е четири месеца след провеждането на мнимия търг в Лондон, на който VTB Capital продаде акциите на InterV Investment на Спас Русев, Милен Велчев и…ВТБ. Определената в търга цена от 330 млн. евро е значително над стойността на кредита – 150 млн. евро.

В резултат остават 180 млн. евро. Какво се случва с тях? На теория след като кредиторът – VTB Capital се удовлетвори, трябва да преведе останала част към собствениците на InterV Investment. По онова време това са LIC Telecommunication – в миналото си контролирано от Цветан Василев, а после от руснака Дмитрий Косарев с 43%, Crusher Investment – официална собственост на ВТБ, по признания на Василев, притежаваща акциите само номинално, и бившите кредитори на БТК, групирани около Майкъл Тененбаум с 23%.

Излишъкът над претенцията на VTB Capital би трябвало да отиде към тях. По признания на почти всички участници в схемата придобиването на първите два дяла или общо 76% от БТК е станало с пари с произход КТБ.

Това е и формалната причина синдиците на КТБ да заведат дело срещу VTB Capital, с което претендират за „горницата“. Според източници на „Студия Трансмедия“ става дума за 125 млн. евро., които и в момента стоят блокирани по ескроу сметка на VTB Capital в Лондон.

И тук започва проблемната част. Според юристи, с които „Студия Трансмедия“ разговаря, искът на синдиците на КТБ няма особени изгледи за ефективен успех. Причината главно е, че се води в България, а каквото и да е решението на съда в София, то едва ли ще бъде ефективно приложено, без да се мине през съдебен процес в Англия и дори Люксембург.

Всъщност съдебният процес, който се води в България, има само едно ефективно действие. Блокирало е парите по сметката на VTB Capital и дава основание на лондонското звено на ВТБ да не ги нарежда към бившите собственици в БТК. Това най-вероятно е добра новина, защото дава някакви шансове на КТБ, респективно държавата, да получи каквото и да е удовлетворение от смяната нa собственост в БТК.

И тук идва трудната част. Според информация на „Студия Трансмедия“ над сумата има наложен и обратен запор, и той е по иск на Empreno Ventures. Това е дружество от структурата компании, контролирани от Дмитрий Косарев. Така дори и българският съд да удовлетвори претенциите на КТБ, то VTB Capital няма да е в състояние да преведе парите на българската банка.

Каквото и да се случи с този процес обаче, КОНПИ няма да има досег и до тези средства. Така и те остават извън обхвата на държавата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст