Парламентарната комисия за НДК привиква Боршош

Мирослав Боршош

Доскорошният директор на НДК Мирослав Боршош ще отговоря пред депутатите от временната парламентарна комисия на 24 юли, съобщи председателят на комисията Диана Йорданова. На следващото заседание ще присъства и Оли Груева, бивш изпълнителен директор на двореца.

Този път дебатът ще бъде открит за медиите, след като днешното заседание на комисията бе закрито. Разговорите съдържали класифицирана информация, която не можело да бъде огласявана при никакви обстоятелства, разясни Йорданова и добави, че в прокуратурата ще бъдат викани всички министри, които са били принципали на НДК, както и служебният вицепремиер Деница Златева.

Депутатът от БСП Румен Гечев заяви след заседанието, че министър Лиляна Павлова е имала пълно основание незабавно да уволни Мирослав Боршош. След като се запознал с документите и говорил с Павлова, социалистът си направил извод, че тя казва истината за него.

"Институцията, която показва "кой крив е и кой прав" е съдебната система. Въпросът е защо Боршош стои там над две години, носейки по 8-9 милиона загуби на НДК, което дотогава е било на печалба. Той го е наследил с 6 млн. лева и изведнъж се появяват едни загуби в милиони, които са за сметка на българския данъкоплатец", констатира Гечев.

БСП депутатът заяви намеренията си да разнищи "кой е оказвал натиск" на Мирослав Боршош да напусне двореца. "Не смятам, че е действал сам. Едва ли има нормален човек, който смята. Този, който го е назначил, е очаквал съответната отплата. Това при обществените поръчки не е ли ясно", допълни Румен Гечев.

Интересна бе и позицията на главния прокурор Сотир Цацаров, който също бе изслушан от временната комисия."Едва ли днес най-големият проблем на тази държава е Мирослав Боршош, най-големият проблем е Бяла", отбеляза Цацаров, визирайки случая, при който 18-годишно момче почина след побой от цигани.

След това обаче главният прокурор внесе яснота по случая НДК. Той разясни, че "сигналът за нарушенията в двореца е подаден в ДАНС от гражданин, която е бивш служител на НДК", но по думите му това не била Оли Груева. "Едно от лицата, които ще бъдат разпитани като свидетел, подаде сигнала. Наблюдаващите прокурори са установили нейни твърдения в медиите, по силата на които, заявява, че е сигнализирала вицепремиера Томислав Дончев, но не е било предприето каквото и да е било за нарушение в НДК. Сигналът е подаден на 7 февруари, на 20 февруари ДАНС е изпратила първата си сигнална справка до прокуратурата. На 21 февруари я изпратих на Софийска градска прокуратура на Специализираното звено „Антикорупция“, възложена бе допълнителна проверка на ДАНС, образувано бе досъдебно производство", поясни още Сотир Цацаров.

От думите му също така стана ясно, че наблюдаващите прокурори ще преценят дали да бъде разпитан премиерът Бойко Борисов. "Няма никаква пречка. Ако наблюдаващите прокурори преценят, ще бъдат привлечени и други обвиняеми по случая и евентуалното обвинение на изпълнителния директор няма да бъде единствено", допълни Цацаров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст