Изтеглят 3 милиона дизелови Mercedes-Benz в Европа

джип Мерцедес

Бордът на директорите на германския автомобилен концерн Daimler реши да разшири кампанията по изтеглянето на дизелови автомобили Mercedes-Benz. Акцията ще засегне 3 милиона автомобили в Европа.

"Скандалът около дизеловите двигатели поражда несигурност, особено за нашите клиенти. Ние решихме да се вземат допълнителни мерки, за да бъдат успокоени собствениците на автомобили с дизелови двигатели", каза председателят на Борда на директорите на Daimler AG Дитер Цетше. Daimler манипулира двигателите на около един милион дизелови автомобила, за да изглеждат по-малко замърсяващи, съобщиха преди дни германските медии. Това представлява отглас на скандала с Volkswagen, който е конкурент на "дизеловата" компания.

През периода 2008-2016 г. фирмата е продавала автомобили с по-високи нива на вредни емисии, отколкото е разрешено", коментира всекидневникът „Зюддойче Цайтунг”, цитиран от БГНЕС. Следователите подозират, че най-големият производител на луксозни автомобили в света използва така нареченото "анулиращо устройство”.

Същото устройство бе използвано от компанията Volkswagen, която през 2015 г. призна, че е манипулирала отчитането на вредните емисии при около 11 милиона дизелови автомобила по целия свят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст