Патриотите вече бленуват за следващ мандат

Парламент Бойко Борисов

Вицепремиерът Валери Симеонов намекна в сряда (19 юли), че Патриотите може да имат и втори мандат в управлението на държавата, но не уточни дали ще е пак с ГЕРБ, или има предвид друга коалиционна формула с победителя на следващите парламентарни избори, който и да е той. Очевидно властта бързо се услажда дори след два-три месеца пребиваване в нея. Откакто зае поста на заместник на министър-председателя, Симеонов демонстрира самочувствие и увереност в правотата на вземаните от него решения.

В сряда той пристигна в сградата на Народното събрание, за да участва в среща на депутатите от "Обединени патриоти" със здравния министър Николай Петров и неговия екип. На нея те са поставили приоритетите си в здравеопазването, а той е очертал стъпките, чрез които биха могли да се реализират. Това е първата от поредицата срещи, които Патриотите започват с ресорните министерства с оглед на приоритетите, залегнали в управленската им програма. Тя е част от общата програма за стабилно управление, която от ГЕРБ обещаха да бъде публикувана през септември. На тези срещи с изпълнителната власт ще се синхронизира не само работата по приоритетите, но и законодателната дейност, така че в пленарната зала да влизат закони, предварително обсъждани детайлно, които да получават сериозна подкрепа, обясниха от патриотичната група.

По време на разговора със здравния министър вицепремиерът Симеонов е наблегнал върху дейността на работната група по ревизирането на фалшивите инвалидни пенсии и ТЕЛК-овете. Предизборен ангажимент на Патриотите е със спестените от там средства да се индексират всички пенсии. Затова Симеонов посочи колко е важно да се пресекат финансовите потоци, които изтичат към мними пенсионери по инвалидност. Но освен това той е прозрял, че е необходим и постоянен източник за пенсиите за времето след този мандат, при следващо коалиционно управление, посочи още Симеонов. "Когато се поеме ангажимент за индексиране на пенсиите, това са разходи, които ще бъдат всяка година, не само през 2018 г., а и в 2019, 2020, 2021 година. Живот и здраве, до следващото коалиционно управление, което предполагам, че с активната подкрепа на парламентарната група на "Обединени патриоти" ще бъде реализирано успешно!", изказа увереност вицепремиерът. Той поиска от здравния министър да включи в работната група по проверката на инвалидните пенсии и хора от неговия екип, защото наблюдавал икономиката и здравеопазването.

Председателят на патриотичната парламентарна група Волен Сидеров пък намекна, че ако трябва, ще се промени законът, но лечебните заведения ще станат "по-малко търговски дружества" и повече болници. Той се обяви за радикална реформа в Националната здравноосигурителна каса и призова да се спре с изтичането на пари.

Пред журналистите в кулоарите на парламента Валери Симеонов се ядоса, че думите му за премахване на класа за прослужено време се интерпретират превратно от опозицията и синдикатите. И заяви своята убеденост, че това трябва да стане, но подчерта, че всъщност бил изказал само лично мнение, защото все пак идвал от частния бизнес. Позицията му обаче не била консултирана нито с премиера Бойко Борисов, нито с депутатите от парламентарната група на "Обединени патриоти". Той отрече информация, че коалиционният партньор ВМРО е против отпадането на класа.

"Въпросът ще бъде обсъждан, ако бъде поставен на дневен ред. Ако не бъде поставен, няма да бъде обсъждан", отсече Симеонов. По думите му – новина няма, а само "дрънкане на празни приказки", защото няма документ с официално предложение.

"Сега изведнъж се оказа, че Валери Симеонов се опитва сам да махне класа, нямам тези възможности", раздразнено обясни лидерът на НФСБ. Той уточни, че идеята не е обсъждана и със синдикатите, въпреки че бил готов да се срещне с тях. "Синдикатите обаче не желаят да се срещнат, а почват да раздуват поредната пропаганда, с която да обслужват БСП", упрекна ги Симеонов. "Направих изявление за всички медии и сега да се манипулира от страна на БСП и да се хвърлят медиите в заблуждение. Повтарям – какво съм казал е мое лично мнение. Или може би не трябва да имам собствено мнение, като съм вицепремиер?! Или пък – о, какъв ужас! – ако моето мнение не съвпадне с това на БСП и на Корнелия Нинова, която не я знам колко стаж има", възмути се в типичния си емоционален и цветист стил вицето на Борисов.

След това Симеонов напомни, че самият той е бизнесмен. "Недейте забравя, че аз не идвам от приют за безработни или пък за социалнослаби!", тросна се той на журналистите. И добави с категоричност: "Идвам от бизнеса и ви казвам, че клас не трябва да има!" Очевидно възбуден по темата, Симеонов коментира още, че опасенията на работодателите са, че ако продължи тази "схема от социализма", нищо добро не очаквало българския бизнес. Той обаче не каза нищо за страховете на работници и служители, които не вярват, че няма да бъдат ощетени и са сигурни, че заплатите им ще намалеят. Вицепремиерът за пореден път натърти, че е изразил личното си мнение, но ако постъпи предложение за отмяна на класа от работодателските организации, то ще бъде разгледано в Тристранния съвет. Симеонов обаче не се ангажира дали то ще стигне до Министерския съвет.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст