Задължиха администрациите да осигурят възможност за картови плащания

Кредитна карта

Кабинетът одобри на днешното си редовно заседание промени в Наредбата за административно обслужване (НАО), с което се разширява обхватът на общите правила за административно обслужване по отношение начините за плащане на административните услуги.

Наредбата предвижда гражданите да бъдат информирани за осигурените начини на плащане и да бъдат насърчавани за прилагането на картови плащания на заявените услуги при инсталирани терминални устройства ПОС.

Широкото прилагане в публичния сектор на картовите плащания е с цел намаляване на финансовата тежест за потребителите при извършването на плащания на дължимите такси или цени на административните услуги, оптимизиране на безналичните плащания в публичния сектор и намаляване на разходите, свързани с обслужването на плащания в брой. 

Причина за промените са отчетени слабости в някои бюджетни организации, които водят до оплаквания и недоволство сред гражданите.

Предвижда се съответните администрации да извършват периодичен анализ за необходимостта или ефективността на картовите плащания и да контролират тези дейности

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст