Хасан Адемов: Политиката по доходите не може да е на парче

Парламент Хасан Адемов

Политиката по доходите не може да е на парче. Това обяви пред Би Ти Ви депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов по повод предложението на вицепремиера Валери Симеонов да отпадне добавката за прослужено време, както и протестите на полицаите с искане за по-високи заплати.

"В момента за всяка прослужена година се начисляват 0,6% към заплатата, ако не е договорен по-висок процент с колективен трудов договор", уточни депутатът.

"От ДПС винаги сме казвали, че участието на патриотите в управлението ще предизвика скандали", уточни той. Адемов напомни, че въпроси, касаещи социалната система, първо се обсъждат в тристранния съвет.

Прогнозата на депутата от ДПС е, че бизнесът ще бъде принуден да плаща по-добри възнаграждения, защото все по-трудно ще намира квалифицирана работна ръка у нас.

Тази сутрин се провежда извънредна среща в Министерския съвет между синдикатите и премиера Бойко Борисов за клас "прослужено време". На срещата присъстват лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ – Димитър Манолов и Пламен Димитров, както и председатели на индустриалните федерации и на стачните комитети на двете организации.

По-рано през седмицата синдикатите обявиха, че работниците от българската индустрия са готови на протест, ако се премахне добавката към заплатата за клас "прослужено време".

Поводът за притеснението им е, че вицепремиерът Валери Симеонов подкрепи искането на работодателите да се премахне допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст