Подавайте сигнали за нередности, Ангелкова проверява всичко

плаж

Министерството на туризма прави постоянни проверки по цялото Черноморие дали се спазва 50-процентното съотношение свободна/платена зона, дали преместваемите обекти отговарят на схемата, одобрена от нас, има ли спасители и медицински пунктове. Инспектираме абсолютно всички  сигнали, постъпили на обявения телефон и имейл в  министерството, както и тези в медиите. Това заяви  министърът на туризма Николина Ангелкова в един от сутрешните блокове.

Министърът припомни, че вчера след получен сигнал от зрител за замърсяване с мазут на плаж в Синеморец  със заповед на министъра веднага е разпоредена проверка.  Екипът на министерството на туризма съвместно с други институции  са открили  парченца с мазут  на плажа на устието на река Велека до Синеморец. Веднага е  дадено предписание на наемателя да почисти мястото и да постави табела за замърсяване. По данни на Морска администрация топчетата с мазут, изхвърлени от морето на плажа, са в резултат на старо замърсяване, причинено извън територията на страната и от неблагоприятното време. На останалите плажове в района – Бутамята и Липите, всичко е чисто, стана ясно от думите на министъра. Тя анонсира, че днес предстои проверка на други  два плажа, за които има сигнал, че не е осигурен достъп, което е абсолютно недопустимо.

На въпрос за цените на плажните принадлежности на плаж „Нестинарка“ министърът припомни, че концесионерът преценява къде да е разположена свободната за плажуване зона, а посетителите сами решават за кои допълнителни услуги искат и могат да доплатят. Нашата проверка на този плаж показа, че цените за чадър и шезлонг са по 36 стотинки, както е фиксирано в договора с концесионера. Други услуги той може да предложи по собствено усмотрение, но изричното условие е те да не са задължителни за туристите. Всеки почиващ преценява дали иска да ползва шезлонг, шалте или шатра на плажа. Задължихме концесионера да постави табела, че ползването на шалте не е задължително. Той трябва  да спазва и изискването за наличие на 50-процента свободна зона,  категорична бе министър Ангелкова.

Българското Черноморие е тихо и спокойно място за почивка, защото Черноморието ни не е само Слънчев бряг, акцентира още тя.  Слънчев бряг  е като световноизвестните курорти Ибиса в Испания и Миконос в Гърция. България предлага  спокойна семейна почивка и това е признат от партньорите ни факт.  За 2016 г. „Нашънъл джиографик травълър-Русия“ постави  България на първо място като най-доброто място за семейна почивка.

2016-а беше годината с рекорден ръст в туризма, откакто се прави статистика въобще у нас, и ние се стремим да надградим тези резултати с различни видове туристически услуги, допълни министърът. Тя прогнозира между 7 и 10 процента ръст на туристите това лято, което се дължи на разнообразния туризъм, който страната ни развива.

На въпрос на водещата тя къде ще почива тази година министър Ангелкова съобщи, че ще е на нашето Черноморие, както прави винаги със семейството си.  Освен че българското море е прекрасно, така тя непосредствено следи ситуацията на място, за да се реагира светкавично при нужда. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст