Симеонов се извини за прослуженото време

борисов

Спешна среща между вицепремиера Валери Симеонов и синдикатите се проведе при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет в четвъртък (20 юли). На нея е присъствал и финансовият министър Владислав Горанов. Поводът за нея бе широкият медиен отзвук, който предизвика изказването на патриота, че класът за прослужено време е отживелица от социализма. От профсъюзите реагираха бурно, тъй като Симеонов се обяви за отпадане на добавката за стаж след разговор с работодателски организации миналата седмица.

След сбирката Симеонов съжали и се извини, че е изказал лично мнение по въпроса. Само ден по-рано в парламентарните кулоари той се накара на журналистите, че тълкували личното му мнение като взето решение. Нахока и опозицията, и синдикатите. И защити правото си на лично мнение, въпреки че е вицепремиер и представлява правителството, тъй като идвал от бизнеса, а не от "приют за безработни или социалнослаби".

"Без някой да го е искал от мен, аз лично изказвам съжаление за отзвука, който предизвикаха моите думи, моето лично мнение. Преценявам, че беше грешка да казвам личното си мнение, защото, както се видя, то се прие едва ли не като позиция на правителството и се наложи да се влиза в този неприятен за никого обяснителен режим. Така че съжалявам, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря", си посипа главата с пепел Валери Симеонов на общ брифинг със синдикалните лидери. След това обясни, че на срещата е бил обсъден не само този въпрос, но и работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество и се е стигнало до общото мнение, че всички теми, свързани с трудовото законодателство, трябва да бъдат обсъждани там. По думите му предстои да се въведат организационни промени в работата на Тристранката с приемането на програма, в която да са заложени всички спорни и актуални въпроси.

Президентите на КНСБ и "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов изразиха задоволство, че отпадането на класа за прослужено време не е в дневния ред на правителството, за което са получили уверение от премиера. Според тях важните теми са други – доходите, липсващите кадри, реформата в образованието. Те щели да се обсъждат следващата седмица. "Всъщност така нареченият клас прослужено време го няма в България. Някои са пропуснали, в т.ч. и депутати, тази доста сериозна промяна, която се случи през 2007-а, когато се отмени "клас прослужено време" и беше заменен с добавката за професионален опит и стаж, която е доста по-различна – доплащане, което е свързано с опита и стажа, а не с това колко години си служил", разясни Пламен Димитров. От своя страна Манолов отбеляза, че на срещата не са си говорили само за клас "прослужено време", тази тема вече била изчерпана. "Стана дума за намеренията на правителството за енергетиката", поясни той.

"Класът за прослужено време е гаранция, че заплатите, макар и малко, растат независимо от желанието на работодателя", е мнението пък на бившия социален министър д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на социалната комисия в парламента. Според него в социалната политика не може да има лични мнения, защото подобни становища, изказани прибързано, могат да доведат до взрив в социалните отношения. Той не пропусна да посочи, че присъствието на "Обединени патриоти" в кабинета създава проблеми.

Още по темата – на стр. 9

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст