България ще си сътрудничи с Израел за диверсификация на източниците на газ

дончев

Вицепремиерът Томислав  Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведоха среща с посланика на Израел Ирит Лилиан в рамките на енергийната стратегия за сигурност на доставките и диверсификация на източниците и маршрути на газ.

Българската страна представи приоритетите си в енергийния сектор и най-вече необходимостта от разнообразяване на доставките на природен газ за страната и региона на Югоизточна Европа. Проектът за европейски газоразпределителен център „Балкан“ предвижда възможността за доставки на газ от различни източници и в този смисъл българската страна изяви интерес за потенциални доставки на природен газ от израелските находища, чиито прогнозни количества достигат до 1000 млрд. куб. метра, а добивът се планира да започне през 2019 г.

На срещата беше обсъден напредъкът по изграждането на газовата връзка с Гърция като входна структура за внос от алтернативни източници за региона на Югоизточна Европа и естествена предпоставка за осъществяването на газовия хъб Балкан.

Участниците в срещата потвърдиха традиционно добрите двустранни отношения между България и Израел и се съгласиха, че възможността за задълбочено сътрудничество в енергийната сфера ще допринесе за развитието на икономиките на двете страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *