Българите купуват по-скъпи стоки

роуминг телефон технологии

Смартфоните вече са най-търсената стока, купувана на изплащане. През първата половина на 2017 година те заеха първото място в популярната класация „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба Лични Финанси, България. Телевизорите, които бяха безспорен лидер, отстъпиха до №2. Очевидно, смартфонът е най-важното устройство за хората, което се използва за работа, комуникация, забавление и т.н. Най-търсеният модел е среден клас на цена 450-500 лв.

Новото издание показва още, че хората купуват на изплащане по-скъпи стоки. В новото издание на рейтинга шест от десетте стоки са с по-висока средна цена, в сравнение с първата половина на 2017 година. Например, най-търсеният телевизор в периода януари-юни 2017 г. е на цена 1 000-1 050 лева, а година по-рано хората кандидатстваха за финансирането на телевизори на средна цена 500-550 лева. Друга стока, която отбелязва значителен ръст в средната стойност на молбите са лаптопите, при които ръстът е от 500-550 лева до 1 050-1 100 лева.

Друга интересна тенденция е нарастващото търсене на обзавеждане и климатици. Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България то е в резултат на ръста на строителството и раздвижването в сектора на недвижимите имоти.

Смартфонът е най-важното устройство за българите

През първата половина на 2017 година смартфоните достигнаха първа позиция в рейтинга „Топ 10 на изплащане“. В последните три издания те бяха много близо до телевизорите и беше въпрос на време да оглавят класацията.

Според експертите смартфоните са най-важните устройства за хората, които те използват най-често. Съвременните мобилни телефони осигуряват възможности за работа, забавление и комуникация и могат да заместят редица ИТ устройства като таблети, лаптопи и дори телевизори. Те могат да се използват и за мобилни разплащания, като помощник при пазаруване и при кандидатстване за потребителски кредити.

Хората използват смартфоните си и за информация от новинарски уеб сайтове или социални медии. Това са и двата източника, на които българите вярват най-много, както показа и последното издание на голямото проучване на групата BNP Paribas Personal Finance “Observatoire”. Според него българите са с най-голямо доверие в ЕС в интернет и социалните медии като източници на информация със съответно 58% и 51%. Тези цифри са много по-високи от средното ниво от 40% и 31% за проучваните 15 държави.

През първата половина на 2017 година хората най-често кандидатстваха за покупка на смартфони с голям екран и мощен процесор на разумна цена. Най-търсеният модел е среден клас на цена 440-490 лева. Той е с 5,5“ HD дисплей и операционна система Android.

С цел да се възползват максимално от предимствата на съвременните технологии, хората по-често си купуват нови смартфони. Едно от обясненията на тази тенденция е бързото развитие на мобилните телефони. От друга страна, смартфоните са устройства, които са изложени на по-голям риск в сравнение с телевизорите и таблетите и се чупят по-често.

Както показаха и предишните издания на „Топ 10 на изплащане“, българите не са склонни да харчат много пари за устройства, които ще бъдат морално и технически остарели след 2 години или има сериозен риск да се счупят. Ето защо средната стойност на молбите за финансиране на покупката на смартфони на изплащане е много близо до нивата от първата половина на 2016 година. Противоположна е тенденцията за повечето от останалите стоки в класацията – техните цени са по-високи.

Българите купуват на изплащане по-скъпи стоки

Новото издание на проучването показва, че жизненият стандарт на българите се повишава. Доказателство за това е фактът, че хората купуват по-скъпи стоки на изплащане. Шест от десетте най-търсени продукта са на по-висока цена в сравнение с първата половина на 2016 година.

Най-значителен ръст отбелязват средните стойности на молбите за финансиране на покупката на телевизори и лаптопи. Най-търсеният модел телевизор през първата половина на 2017 година е на средна цена 1 000-1 050 лева, докато през 2016 година тя беше 500-550 лева. Разбира се, има значителна разлика между двата модела. В периода януари-юни 2017 година хората най-често купуваха на изплащане 43“ Ultra HD телевизори с мощни четири ядрени процесори и връзка с интернет. Това им позволява да се възползват от всички предимства на съвременните технологии – директно гледане от YouTube или платформи за видео стрийминг, разглеждане на интернет страници, онлайн игри и така нататък.

Цената на най-търсения лаптоп също отбеляза значителен ръст. Новият победител е на средна стойност 1 050-1 100 лева, а през първата половина на 2016 година тя беше 500-550 лева. През 2017 година хората кандидатстваха за покупката на лаптопи с последно поколение процесор, мощни видео карти и SSD дискове, които осигуряват бърза работа на системата. Това доказва, че лаптопът се превръща в нишово устройство за професионалисти като архитекти и дизайнери или за гейминг ентусиасти.

На по-висока средна цена са и готварските печки. Най-търсеният модел в новото издание на класацията е на средна цена 740-790 лева, което е ръст от около 350 лева в сравнение с първата половина на 2016 година. Победителят е енергийно ефективно устройство с голяма фурна и много на брой функции.

Ръстът на средните цени на най-търсените дивани е около 150 лева и стойността на молбите достигна 850-900 лева. Това показва, че хората инвестират в домашния комфорт и са готови да отделят повече пари за по-висок клас обзавеждане и техника, които ще им служат дълго време.

Строителството и недвижимите имоти изстреляха покупките на обзавеждане и техника за дома

Ръстът на новото строителство и цялостното раздвижване в сектора на недвижимите имоти, което се потвърждава от данните на НСИ и на брокерски агенции, доведе до повишено търсене на потребителски кредити за покупка на изплащане на обзавеждане, техника и климатици. В новото издание на „Топ 10 на изплащане“ осем от най-търсените стоки са за домакинството. Това са телевизори, перални, хладилници, готварски печки, дивани, обзавеждане за спалня, матраци и климатици. Единствените стоки, които не са пряко свързани с дома са смартфоните и лаптопите.

През първата половина на 2017 година в класацията като свързана с дома стока се появиха климатиците, които са на 10-та позиция. Най-търсеният модел е на средна цена 1 050-1 100 лева, което го позиционира в горния сегмент на средния клас климатици. Хората най-често кандидатстваха за устройство, което осигурява домашен комфорт както през лятото, така и през зимата.

Всичко това показва, че хората обзавеждат и осигуряват техниката за домовете си с потребителски кредити. Това им позволява да купят по-висок клас стоки без да харчат много пари наведнъж.

Във връзка с новото издание на класацията Нели Недялкова, заместник изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси, България заяви: „Фактът, че смартфоните са най-търсената стока, купувана на изплащане показва, че българите са в крак с развитието на технологиите и желаят да се възползват от всички предимства, които те предоставят. Друга положителна тенденция е повишаващият се стандарт на живот, което се доказва от по-високите средни цени на повечето от най-търсените стоки. Това показва, че икономиката расте и все повече хора се чувстват уверени по отношение на личните си финанси и са готови да инвестират в по-висок клас продукти. Ние подкрепяме техните планове като им предлагаме удобни финансови продукти, които са съобразени с проекта на всеки клиент.“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *