Бизнесът: Класът прослужено време нарушава забраната за дискриминация

Министерски съвет - Среща с работодатели

Работодателските организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), сезираха Комисията за защита от дискриминация относно наличие на дискриминация в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Представителите на бизнеса посочват, че класът прослужено време нарушава забраната за дискриминация, очертана в съответния закон и по-специално тази, основана на възраст, лично и обществено положение, както и на работа в публичния и в реалния сектор.

"С нормативно допуснатото различие между общите възнаграждения на работниците за положен от тях еднакъв или равностоен труд се поставят в дискриминирано положение по-младите работници, които получават по-малък размер общо възнаграждение, тъй като поради липса, или наличие на по-малък трудов стаж и професионален опит получават по-малко допълнително възнаграждение за клас", допълват четирите организации.

Според тях поради нормативните разпоредби работодателите не могат да осигурят на еднакви условия на труд и равно възнаграждение за еднакъв или равностоен труд.

"Налице е и дискриминация, основана на работа в публичния и в реалния сектор, респективно – свързана с личното и обществено положение, тъй като за държавните служители допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит беше отменено", отбелязват представителите на бизнеса.

Те настояват Комисията за защита от дискриминация да задължи министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и Министерския съвет да отменят класа прослужено време.

Документът е подписан от председателя на АИКБ Васил Велев, председателя на БСК Божидар Данев, председателя на БТПП Цветан Симеонов и председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Във вторник бизнесът се срещна с министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъдят темата.

Горанов обобщи резултатите от разговора, като посочи, че класът прослужено време и неговото евентуално отпадане не са в дневния ред на правителството. Той обясни, че този въпрос се решава на тристранен съвет и съобщи, че следващото му заседание ще бъде в началото на септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *