Строим нови кораби за проучване на Дунав

дунав

До 2020 г. България ще разполага с 3 нови специализирани кораба за проучване на състоянието на река Дунав, както и с нова машина за драгиране на критичните участъци. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след срещата с румънския си колега Александру-Ръзван Кук.

В момента се подготвя проект за доставка на мултифункционална машина за драгиране и съпътстващите го съоръжения, като прогнозната стойност е 20 млн. лева, а финансирането ще бъде осигурено по европейска оперативна програма. Освен това министерството и агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" провеждат съвместно две обществени поръчки за закупуване на два нови специализирани кораба – за проучване и за маркиране на река Дунав. "Имаме избран изпълнител за проучвателния кораб и той вече се строи", уточни Московски.

По думите му до няколко дни ще има избран изпълнител по още една поръчка – за извършване на драгажни дейности в праговите участъци на реката в следващите 3 години. Комисията е приключила своята работа и предстои подписване на договор.

По време на срещата румънският министър е предложил изменение на действащото споразумение между двете страни от 1955 г. за поддържане на Дунав, което да позволява на всяка една от страните да извършва драгажни дейности в целия българско-румънски участък на реката.

По думите на Александру-Ръзван Кук това ще даде възможност да бъдат избегнати критични ситуации и спиране на корабоплаването по реката. Министър Московски заяви, че подкрепя предложението, но трябва да се проучи дали българското законодателство позволява подобна промяна и предстои въпросът да бъде решен на експертно ниво между двете държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST