Пенсионери губят от незнание

Протест на миньори

Писахме преди месец, че Професионален пенсионен фонд „Доверие“ (ППФ) е изплатил първата срочна пенсия на своя клиентка, трудила се в условията на вреден труд, и по този повод в редакцията ни се обадиха граждани, които са изпуснали тази възможност. Поради незнание – не поради някаква друга причина. Те се оплакаха, че с оглед на бъдещото си пенсиониране са потърсили справка от НОИ, но неговите служители не са и споменали, че щом тези хора имат пари в задължителен пенсионен фонд, имат и правото да решат дали да ги ползват като частна пенсия, или НОИ да ги преточи в държавната им пенсия.

Първо трябва да поясним, че ППФ е един от трите фонда, които по закон управляват пенсионноосигурителните дружества, и това е задължителният фонд за категорийните работници. Иначе казано, работодателите на хората, които работят при вредни условия на труд, в І и ІІ категория, по закон внасят там допълнителни задължителни вноски. Учебникарските примери за такива професии, които държавата е утвърдила, са миньорите и балерините. Те по закон имат право да се пенсионират по-рано. Тъй като от 2000 г. в рамките на действащия закон за допълнително осигуряване на такива хора те имат вноски от своите работодатели. Сега,17 години след първите им вноски, те са натрупали суми по индивидуалните си партиди. И въпреки неколкократните промени в законодателството, които по-скоро пречеха за получаването на тези пари, все пак има хора, които придобиват такова право.

По закон пенсиите от професионален фонд са срочни, а не пожизнени. Те се получават през времето, докато човек придобие правото за общо пенсиониране от държавата. В този момент изплащането на тези суми спира.

За съжаление хората не си знаят правата, когато отидат в НОИ и с лека ръка се съгласяват да подпишат на доверие всички документи, които им предоставят там. А това означава, че приемат предложението на НОИ да получат ранна пенсия от държавата, която обаче ще е малко над 900 лева. Другата им възможност е да не приемат предложението на НОИ да се пенсионират по-рано в качеството си на категорийни работници, а отказвайки се от тази пенсия, да си запазят парите в професионален пенсионен фонд и да почнат да получават пенсията си от тях. Както направи и госпожата, за която писахме. И която половин година ще получава по над 4000 лв. месечна срочна пенсия от ППФ, преди "пенсионните" й грижи да поеме държавата.

В конкретния случай с г-жа Иванова, за който писахме преди, тя ще получава срочната си пенсия в продължение на половин година, след което ще получи вероятно тавана на държавната пенсия от 910 лева. Ако не се беше обърнала към служителите на фонда за съвет, тя вече щеше да е пенсионер с такава пенсия, но натрупаните по партидата й пари, както и национализираните през 2011 г. средства от партидата й щяха да са безвъзвратно загубени за нея.

Затова и съветът към категорийните работници е: "Бъдещи пенсионери, информирайте се, посетете офисите на пенсионния си фонд – вижте как стоят нещата – тези пари са ваши и вие сте ги спестявали толкова години, защо да потънат в общия кюп – НОИ?"

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст