Саудитска Арабия ще строи суперкурорт

клм

Саудитска Арабия възнамерява да превърне стотици километри от крайбрежието си на Червено море в привлекателен курорт за туристи от цял свят. По този начин кралството иска да преобрази икономиката си и да намали зависимостта си от петрола.

Според официалните изявления проектът ще обхваща 50 острова и 34 кв. км. между градовете Умудж и Ал Вайх. Той ще бъде ориентиран към състоятелните пътешественици, а с реализацията му ще се заеме Суверенният фонд на националното благосъстояние.

Сегашната туристическа индустрия на мюсюлманската държава разчита най-вече на привличането на нови поклонници, посещаващи светините в Мека и Медина. Но властите са твърдо решени да диверсифицират икономиката – въпреки предсказуемата съпротива на ортодоксалния религиозен елит. След десетилетия използване на нефтените ресурси за субсидиране на бизнеса, изплащане на щедри възнаграждения и финансиране на социални преференции световният спад на цените на петрола засегна силно Саудитска Арабия. Затова и ръководството й възнамерява да заложи на развитието на информационните технологии, здравеопазването и туризма, както и на либерализирането на пазара за привличане на чуждестранни инвеститори.

Според оценката на експертите суперпроектът има шансове да оцелее само ако туристите на саудитските плажове имат достъп до алкохол и могат да носят дрехи, които сега са забранени. Ето защо се планира в бъдещата курортна зона да бъде създадена "полуавтономна" област, регулирана от "независими закони и нормативна база, разработена и управлявана от частен комитет". 

Това няма как да не се отрази върху порядките на останалата територия на страната, където строгото тълкуване на сунитската версия на исляма забранява спиртните напитки, налага консервативен дрескод, поддържа половата сегрегация и досега не позволява на жените да сядат зад автомобилния волан. Съзнавайки това, властите искат да реализират проекта без излишно бързане, за да може населението постепенно да свикне с неизбежното либерализиране на нравите. Завършването на първия етап на строителството е предвидено за втората половина на 2019-а, а окончателното му приключване – за последното тримесечие на 2022 година.

Очакванията са новият курорт да създаде 35 хил. нови работни места и да донесе 15 млрд. риала (4 млрд. долара) в брутния вътрешен продукт на Саудитска Арабия. Създаването му е част от представения през миналата година мегапроект Saudi Vision 2030, в рамките на който престолонаследникът на кралството Мохамед бин Салман обеща да преведе най-голямата икономика в арабския свят в постпетролната епоха.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст