Странната история на играта “Монополи”

клм

"Купувайте земя, вече не я произвеждат", отбелязал язвително навремето Марк Твен. Тъкмо това изречение би трябвало да е девизът на играчите на "Монополи" – настолният бестселър, научил много деца в цял свят да придобиват земя, да строят върху нея хотели и да обират до шушка партньорите си, попаднали в техните квадратчета. Както и да влизат в затвора от време на време.

Ако името Елизабет Меги не ви говори нищо, значи сте като повечето хора, които смятат, че играта "Монополи" е измислена от Чарлз Дароу. В действителност тя е създадена именно от Меги, но не за да научи децата как да станат капиталистически хищници. Жената би се обърнала в гроба, ако разбере, че сегашната популярна версия на "Монополи" е пълно отрицание на първоначалната й идея.

Родената през 1866-а Елизабет била бунтарка. Тя въставала срещу общоприетите норми и политиката на своето време. На 40 години продължавала да е неомъжена и се гордеела със своята независимост, използвайки всяка възможност да изразява публично възгледите си. Веднъж публикувала във вестника обява, в която предлагала себе си на аукцион като "млада американска робиня". А на шокираната публика обяснила, че по този начин искала да подчертае подчинената позиция на жената в тогавашното общество.

Наред с борбата срещу неравенството между половете Елизабет критикувала и капиталистическата система, по-точно установения ред за придобиване на недвижимост. Така й хрумнало да създаде настолна игра, която да демонстрира пороците на капитализма. За вдъхновение й послужила книгата "Прогрес и бедност" от Хенри Джордж, която й подарил нейният баща – Джейсън Меги. Самият той бил политически деец и противник на монополизма. Тъкмо в нея Елизабет намерила потвърждение на мислите си: "Равните права на всички хора върху ползването на земята са толкова очевидни, колкото правото да дишаш, потвърдено от самия факт на нашето съществуване."
Докато пътешествал през 1870-а из Америка, Хенри Джордж станала свидетел на нуждите и лишенията на едни и продължаващото обогатяване на други. Той смятал, че основната причина за това е неравенството при собствеността на земята. И за разлика от Марк Твен, който съветвал съгражданите си да купуват земя, призовавал държавата да облага с данък земевладелците. Според възгледите му ценността на земята не зависела от построеното върху нея, а от природните богатства – вода и минерали, които се крият под повърхността й, и от създадените от човешката общност ценности като автомобилните и железни пътища, растящата местна икономика, безопасните условия за живот, хубавите училища и болници. Идеята на Джордж била данъците, платени от собствениците на земя, да бъдат използвани в интерес на обществото.

В желанието си да докаже ценността на предложенията му през 1904-а Елизабет Меги измислила и патентовала "Игра на земевладелец". Игралното поле представлявало затворен маршрут, състоящ се от улици и забележителности, които можело да се купуват. Но основното нововъведение били двата правилника. Според първия, наречен "Процъфтяване", всички играчи получавали доходи всеки път, когато някой придобивал собственост (което отразявало идеята на Джордж за облагане на собствеността върху земята с данък в полза на цялото общество). Тоест победители били всички. Вторият правилник – с името "Монополист", е същият, по който се играе и до ден днешен. Участниците придобиват земя и получават рента всеки път, когато някой от партньорите им се озове в чуждо квадратче. Победител е този, който успее да фалира останалите.

Както твърдяла самата Елизабет, двата коренно различни подхода трябвало да помогнат на играчите да се сблъскат на практика със съществуващата система за завладяване на земята с всички произтичащи последици и да стигнат до извода как съвършено различният начин на земевладение може да доведе до благоприятни последици за обществото.

Измислената от Елизабет "Игра на земевладелец" бързо се превърнала в хит сред левите интелектуалци и в университетските кампуси. Нея играел и безработният Чарлз Дароу, който след известно време се изхитрил да я продаде на компанията Parker Brothers като собствено произведение. Когато в края на краищата фирмата установила кой я е измислил, откупила патента от Елизабет Меги, но започнала да я предлага под името "Монополи" с един единствен правилник – онзи, който според авторката трябвало да покаже всички пороци на капитализма. Нещо повече, от Parker Brothers я рекламирали като изобретение на Дароу, който чрез измамата станал милионер – добра легенда за маркетинга на "Монополи". 

Само факти

* Най-голямата игрална дъска за "Монополи" се намира в Сан Хосе, редом с дома на "Книгата на Гинес". Площта й е 86 кв. метра. Участниците трябва да хвърлят гигантски зар, а когато попаднат в затвора, да обличат раиран костюм. 

* Играта "Монополи" е лицензирана в над 45 държави и броят им продължава да расте. Тя се предлага на 26 езика. Повечето чуждестранни издания са с адаптирани названията на игралното поле и на паричните единици в съответствие с държавите, където се продават.

* Всяка година в света се отпечатват повече "банкноти" за играта "Монополи", отколкото истински купюри.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст