Китайци поглеждат към “София тех парк”

Емил караниколов

Високотехнологични китайски компании могат да се включат в "София тех парк". Тази възможност са обсъдили министърът на икономиката Емил Караниколов и посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу. Набелязаните области за сътрудничество са изграждане на собствени или съвместни лаборатории за научни изследвания и иновации, взаимодействие с водещи български научни институции, както и демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми.

"Търсим международни партньори за участие в проекта", каза министърът. По думите му тех-паркът предоставя добри условия за китайските компании и институти, обмислящи създаването и разширяването на научноизследователски и развойни центрове в Европа.

От своя страна посланик Хайджоу каза, че в "София тех парк" има отлични възможности за съвместна работа. "В момента стимулираме технологичните паркове в Китай да търсят начини за изпращане на инкубатори в България. Заедно с тях ще дойде и пазарното търсене, както и средства, които ще помогнат за превръщане на научните резултати в индустрия", посочи още той.

На срещата са били обсъдени и вариантите за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество между двете страни. Започнати са 28 процедури за регламентирането на вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти. Три от тях са приключили. 

"Според нас земеделието има широка сфера на обхват и в това число влизат търговията, производството на продукти, откриването на нови пазари и нови технологии за преработка на храни. Китайската страна придава огромно значение на българските селскостопански продукти", поясни Джан Хайджоу. Неговото становище е, че ако двете държави искат да повишат стокообмена, трябва да работят в посока на популяризирането на българките продукти в Китай и разширяването на каналите за търговия.

Що се отнася до статистиката – за последните 10 години от 2006-а насам износът ни за Китай е нараснал над 6 пъти – от 78 млн. щ. долара до близо 480 млн. долара през 2016-а. Поднебесната империя заема второ място след Турция сред експортните ни дестинации извън ЕС. Вносът от нея също нараства, но с далеч по-умерени темпове – през 2006-а той е бил 961 млн. щ. долара, а сега е малко над 1.1 милиарда. През първите три месеца на 2017-а двустранният стокообмен се равнява на 462.1 млн. долара, което е ръст от 9.22 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст