Симеонов ще бута постройки в “Шекер махала”

Цигани

Незаконните постройки в пловдивския квартал "Тодор Каблешков", по-известен като "Шекер махала", ще бъдат премахнати в най-скоро време. Това обеща вицепремиерът Валери Симеонов, след като на 3 август проведе среща в Министерския съвет с граждани, оплакващи се от шума, мръсотията и незаконното строителство в тази част на града.

"Ще се обърнем към общината да възстанови приемната на територията на въпросния квартал, за да може да се предостави за ползване от полицията и да има постоянно присъствие", увери Симеонов. По думите му местната власт ще вземе мерки и срещу шумните ромски празненства, които в повечето случаи се провеждали на открито. Ще се реагира на всеки сигнал за шум и нарушаване на обществения ред, а нарушителите ще бъдат санкционирани. Конкретни срокове за изпълнението на мерките обаче ще има след срещи с представителите на общината, с районния кмет на "Тодор Каблешков" и евентуално с пловдивския градоначалник Иван Тотев.

Вицепремиерът подчерта също така, че не се притеснява от евентуална ескалация на напрежението при събарянето на незаконните постройки. "Въобще не ме интересуват реакциите на когото и да било. В България има закон, който трябва да се спазва и той е за всички. Последната ми грижа е какви реакции и отзвуци ще има", отсече Симеонов. 

От инициативния комитет "Тодор Каблешков" разясниха, че от осем години в квартала се строяло незаконно, а част от ромите се разхождали с бурки. Чували се тъпани, а купоните на открито понякога започвали посред нощ. Сигнали в общината се подавали постоянно, но тя не правела нищо.

На друго мнение бе началникът на отдел "Обществен ред и управление при кризи" в община Пловдив Емил Вълков, който също взе участие в срещата. Според него местната администрация редовно водила разговори с гражданите и е "направила доста". "Напрежение има, проблемите са всекидневни, но общината прави всичко по силите си", изтъкна Вълков. По думите му всичко казано в Министерския съвет ще бъде предадено както на районния кмет, така и на пловдивския градоначалник Тотев и мерките щели да са незабавни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст