ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЧЕЗ решава през септември за бъдещето си в България

ЧЕЗ ще смени старите си пикапи с нови от марката "Исузу".

Чешката енергийната група ЧЕЗ ще вземе решение през септември за бъдещето на дейността си в България. Това заяви изпълнителният директор на компанията Даниел Бюрез пред агенция Czech News Agency, съобщават Radio Praha и БНР.

В началото на годината бе съобщено, че ЧЕЗ може би ще се изтегли от България. От съобщение на официалния сайт на компанията стана ясно, че тя обмисля да продаде активите си у нас. Текстът е ясен сигнал, че в щаб-квартирата в Чехия вече са проведени разговори с потенциални инвеститори.

Сред тези, които са проявили интерес към българските активи на ЧЕЗ, е един от от другите два енергийни оператора в България – "Енерго-про".

През октомври обаче в Чехия предстоят парламентарни избори и според наблюдатели, ако решението на ЧЕЗ отново се отложи, е възможно политическата промяна да повлияе на плановете на групата за бъдещето й в България.

Миналата година компанията реши да започне международен арбитраж срещу България след редица намеси от страна на властите в София, които според ЧЕЗ са засегнали нейната стопанска дейност в страната. Така например, преди десетина години ЧЕЗ беше глобен от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с 1,1 млн. български лева за злоупотреба с господстващо положение на българския пазар. Точно преди месец подобно обвинение за злоупотреба с господстващо положение беше повдигнато от КЗК и към трите енергийни оператора – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".

От 2005 г. ЧЕЗ е на българския пазар. Чрез приватизация тя успя да купи електроразпределителните мрежи в Западна България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст