ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Корадо-България” увеличава ликвидността с нови акции

корадо

Цената на акциите на българския производител на радиатори "Корадо-България" АД премина психологическата граница от 9 лв. и то в период, когато мениджърите на фирмата обобщаваха икономическите и финансовите си резултати за първото полугодие на тази година. Това се случи на 24 юли и оттогава котировките не спират своя бяг нагоре. А днес тези книжа отвориха борсовата сесия при 11.20 лв. за един брой.

По този повод главният изпълнителен директор на "КОРАДО Груп" Войтех Чамек изрази задоволството си и подчерта, че постъпателното повишаване на цените на акциите напълно отговоря на резултатите и разпределения дивидент за 2016 година."Междувременно ние току-що обявихме резултатите за първите шест месеца на тази година и трябва да изчакаме пазарът да реагира на тези изключителни постижения. Аз мога само още веднъж да поздравя тези, които ни се довериха и инвестираха в "Корадо-България" преди две години и половина при цена на акцията от 2.75 лв.", добави той.

За четвърта поред година компанията отчита впечатляващи разултати в своето икономическо и финансово развитие и отбелязва нови рекорди – двойно нарастване на печалбата преди облагане – от 1.502 млн. на 2.977 млн. лв., ръст на оборота с 62%, както и нарастване на продажбите с 49 на сто. Освен дъщерното предприятие "Корадо-България", и компанията майка – чешката "КОРАДО Груп", също отбелязва много положителни резултати през първото полугодие на тази година.

Годишното общо събрание на акционерите на "Корадо-България" взе решение да бъде раздаден дивидент от 0.26 лева (0.13 euro) на акция за 2016 г., което е 9.5 % от записаната цена на акциите.

Освен това, беше оповестено и съобщение за провеждането на извънредно общо събрание на 9 август тази година. Главният изпълнителен директор на "КОРАДО Груп" Войтех Чамек обясни, че поради отличните резултати на "Корадо-България" досега, ще бъде гласувана програма за премийно разпределение под формата на издаване на допълнителни акции към всички настоящи акционери. Той добави още, че след като програмата бъде утвърдена, всеки  акционер, записан към последната датата за сключване на сделки с акции (ex-dividend day) – 23 август 2017 г., ще получи за 2 притежавани акции на "Корадо-България" още една допълнителна. Това ще бъдат обикновени акции с еднакви права на глас и получаване на дивидент. В резултат на това общият брой на акциите на компанията от Стражица ще се увеличи от сегашните 8 779 000 на 13 168 000. Очаква се тази стъпка да има положителен ефект върху ликвидността и цената на акциите.

През 1998 г. чешката "КОРАДО Груп" придоби 98.2% дял в първоначално немско-българския производствен завод в Стражица. Купувачът реконструира и модернизира предприятието така, че да отговаря на взискателните европейски параметри за производство и започна в него производство на панелни отоплителни тела RADIK. Тук те се произвеждат почти в същия асортимент, както във фирмата-майка и се използват за доставки на пазарите в Югоизточна Европа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст