ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна процесът срещу бивш руски министър, обвинен за 2 млн. долара подкуп

Алексей Улюкаев

Започна процесът срещу бившия министър на икономиката на Русия Алексей Улюкаев. Той е подсъдим за получаване на подкуп от два милиона долара от "Роснефт" и е най-високопоставеният представител на властта, арестуван по такова обвинение при управлението на Владимир Путин. Ако вината му бъде доказана, Улюкаев може да бъде осъден и на 15 години затвор.

Пред съда при закрити врата бившият министър заяви, че е невинен.Целта на предварителното изслушване при закрити врати по делото беше да се определи дата за начало на дебата по същество, изготвяне на списък с призованите свидетели и продължаване на мярката за неотклонение "домашен арест".

Обвиняемият е министър на икономиката на Русия от средата на 2013-а до задържането му през ноември миналата година в сградата на "Роснефт". Следствието твърди, че е арестуван в момент на получаване на подкуп от 2 милиона долара. Сумата била за положителна оценка на министерството, която да позволи на "Роснефт" да купи от държавата над 50% от по-малката петролна компания "Башнефт". На следващия ден президентът Путин уволни Улюкаев заради загуба на доверие, а по-късно го замени на поста с 35-годишен икономист от Министерство на финансите.

Привърженик на либералните реформи в икономиката, той първоначално се противопоставяше на продажбата на половината от "Баштефт" на компанията "Роснефт", ръководена от приближения на Путин Игор Сечин. Сделката все пак се осъществи и за 2016-а стана най-голямото прехвърляне на активи на руската държава, която се надява да попълни бюджета си, пострадал от евтиния петрол.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст