ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Глобяват ресторанта в Созопол заради такса “празен стол”

созопол

Ресторантът в Созопол, което включи такса "Празен стол" в сметката на свои клиенти в събота, ще бъде санкциониран от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това съобщи пред "Нова телевизия" нейният председател Димитър Маргаритов.

Той уточни, че проверка по случая е направена още вчера, а глобата ще е по Закона за туризма, тъй като в менюто не е отразено, че се начислява такава услуга. Случаят предизвика много коментари в социалните мрежи, като лично премиерът Борисов разпореди пълната му проверка.

"Ще припомня случай от миналата година, когато ресторант се опитваше да начислява т.нар. "такса дете" за това, че Вашето дете си играе в заведението. Тогава ние бяхме безкомпромисни. Санкционирахме този търговец, който също призна своята вина. Макар и единични случаи, това са нелоялни търговски практики и във всеки конкретен казус ще реагираме. Хубавото е, че и потребителите са активни и сигнализират, включително чрез социалните мрежи," добави Маргаритов.

"Това е неприятна и лоша практика за имиджа на българския туризъм и ние ще бъдем безкомпромисни към всяко едно нарушение, независимо дали то се случва за първи път", допълни и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Управителят на ресторанта Тони Матеев обясни, че е предизвикан от арогантна компания. Той каза, че в услугите му такса "празен стол" няма, но бил предизвикан да я сложи на конкретната компания на масата, защото вдигала много шум и създавала проблеми.

Матеев допълни, че подобна такса е нормална ресторантска практика по света.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст