ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Магистратите единни срещу промените в ЗСВ, но Радев ги пусна

Румен Радев

Правната комисия на Висшия съдебен съвет се обяви единодушно против промените в Закона за съдебната власт, които позволяват  магистрати да бъдат "автоматично" отстранявани от длъжност, при това за неопределено време, ако срещу тях бъде образувано наказателно производство за каквото и да било престъпление. Поредните "кръпки" в ЗСВ бяха гласувани от депутатите на второ четене  буквално в навечерието на летните им отпуски. При това те бяха приети без въобще да се вземат предвид негативните становища, постъпили от множество неправителствени и магистратски организации и предупрежденията, че така ще се даде възможност за "лов на вещици" и "смачкване" на неудобни съдии и прокурори.

"При обсъжданията на проектите за  изменения и допълнения на ЗСВ се търси формула, която да осигури баланс между оправданата обществена нетърпимост към факта, че обвинени в престъпление съдии, прокурори и следователи продължават да участват в правораздавателната дейност и правно положение, което да реши въпроса за съразмерността при временното отстраняване от длъжност. С изменението на чл. 230 ал.1 от ЗСВ, прието на 27.07.2017 г., търсеният баланс не е намерен", е категоричното становище на членовете на правната комисия на ВСС. Според тях направената промяна не предвижда право на пълноценна защита на отстранения магистрат – постановлението за привличането му като обвиняем не подлежи на съдебно обжалване, а Висшият съдебен съвет е длъжен незабавно да го отстрани, без да има право на преценка за обстоятелствата по всеки конкретен случай, без значение за какво престъпление става дума, колко е тежко и дали въобще има доказателства за него.

"С новата редакция съществува  опасност от несъразмерна рестрикция, която да се отрази на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Това състояние е не по-малко опасно за правораздавателния процес от положението, при което привлечените като обвиняеми лица продължават да изпълняват функциите си", казват още от ВСС и апелират към всички органи, които участват в законодателния процес, да потърсят решение, което не създава за магистратите условия за неоправдано лишаване от правото да упражняват професията си.

Безпрецедентният призив на комисията може да бъде определен и като индиректен апел към президента Румен Радев да наложи вето на законопроекта, защото тя няма правомощия да отправи официално такова искане към него – това би могъл да стори пленумът на ВСС. А такъв пленум, на който да се обсъдят промените в ЗСВ, така и не бе свикан. Впрочем в деня, в който становището на правната комисия на Висшия съдебен съвет бе оповестено, стана ясно, че промените в Закона за съдебната власт вече са включени в съдържанието на "Държавен вестник" за 11 август. Което няма как да стане, без президентът Радев да го е подписал и пуснал за обнародване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст