ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вирджинските острови са едно от най-мечтаните кътчета на земята

Британски Вирджински острови

Британските Вирджински острови вече не са офшорна зона. Това сигурно е причината изведнъж да секне притока от чуждестранни инвестиции от това приказно (богато) място към България. Преди година Народното събрание гласува промени в закона за офшорките (известен още като ЗИФОДРЮПДРСЛДС), с които бяха премахнати ограниченията, поне за някои от тях. Така за участие в обществени поръчки и други обществено значими дейности вече няма да е проблем за фирмите, регистрирани на Британските Вирджински острови, Гибралтар и Лихтенщайн.

Е, вече няма да се налага на българските бизнесмени да летят дотам по работа, но пък Вирджинските острови си остават едно от най-привлекателните места за почивка.

Британските Вирджински острови (British Virgin Islands) са задморска самоуправляваща се територия на Великобритания. Те са част от Карибските острови и са разположени в Карибско море на изток от Пуерто Рико. Британските Вирджински острови са с население от над 22 016 жители и имат обща площ от 153 кв. километра.

Държавен глава на Британските Вирджински острови е кралица Елизабет II, представена чрез губернатора сър Дейвид Пъри.

Вирджинските острови са милионерски рай. Недокоснатата от човека тропическа природа е превърнала това място в едно от най-мечтаните кътчета на земята.

Тук обикновено идват хора с големи финансови възможности, които искат да прекарат зимата на някое топло, слънчево и екзотично място сред природата, но и на което липсват лукса и удобствата на съвременния начин на живот.

Основа на местната икономика са селското стопанство и туризмът, който осигурява три четвърти от приходите й. Ежегодно страната се посещава от около 300 хил. гости, предимно от САЩ. На някои от островите е открит нефт. Тук се отглеждат голямо разнообразие от тропически плодове, като например банани, които са сред най-търсените плодове в света. На Вирджинските острови има плантации за захарна тръстика, създадени от първите европейски колонисти, развива се животновъдство и риболов. От захарната тръстика се произвеждат такива продукти, като например ром, който по-късно се изнася в цял свят.

Източните острови формират Британските Вирджински острови, а западните- Американските Вирджински острови. Като част от Съединените Щати и Великобритания, островите имат висок жизнен стандарт. Официалната валута е щатския долар дори и на островите, които са владение на Великобритания.

Правилата за автомобилното движение обаче са подобни на тези в Обединеното кралство, кара се от лявата част на пътя, въпреки че кормилата на колите са от лявата страна.

Британските Вирджински острови включват около 60 карибски острова, вариращи по големина – от най-големият остров Тортола, който е 20 километра дълъг и 5 километра широк до миниатюрни ненаселени островчета. Островите са част от архипелага на Вирджинските острови и са разположени на няколко мили източно от Американските Вирджински острови.

На север, Британските Вирджински острови граничат с Атлантическия океан, а на юг с Карибско море. По-голямата част от островите са вулканични по произход и имат хълмист и неравен терен. Четирите главни острова са Тортола, Вирджин Горда, Анегада и Джост ван Дике.

На островите живеят най-много виргинци – 96.4% (негри и мулати), а англичаните са 5.4 на сто. Официалният език е английският, но се използва и местен диалект на английския. Неграмотните са много малко – едва 6% от населението. Общо 99.5% от хората са християни – от тях протестантите са 95.4%, католиците – 4.6%, а като други се определят 0.5 процента. Градското население преобладава (62% от всички).

Роуд Таун (Road Town) е най-голям град и столицата на Британските Вирджински острови. Той е разположен на остров Тортола на брега на южното крайбрежие в подковообразния залив Роуд Харбър. Населението му наброява 9400 души. Името на града произлиза от морския термин (англ. the roads) – рейд. Тук плавателните съдове могат да стоят в тихи води недалеко от брега. В залива са отвоювани 67 акра земя за яхтеното пристанище Викхем Бей, превърнало се днес в център на туризма. Тук е и едно от най-важните пристанища за пребиваване на яхти в Карибско море. Най-старата сграда в града е бившия кралски затвор Мейн стрийт, който е построен през 1840 година.

Международно летище има в Биф Айланд. На островите няма ж.п. линии, шосета са малко – едвда 113 километра.

Вирджинските острови били открити от Кристофор Колумб през 1493 година. Наименувани са от него на легендата за светицата Урсула и 11 000 девици. През 1625-а тук пристигнали да живеят първите заселници от Дания и Англия. Островите били използвани като плантация за производство на захарна тръстика. През 1917 г. Съединените Щати купили островите от Дания за 25 млн. щ.долара.

Днес Вирджинските острови са едно от най-атрактивните места за туризъм в света.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст