ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Булгартабак“ потъва в дубайския пясък

бул. Цар Борис ІІІ Разрушаване Булгартабак

Безкрайните безумства на нашенската приватизация родиха разРУШИТЕЛИТЕ  на съвременна България. Поредният (но едва ли последен) епизод от този своеобразен екшън беше сътворен преди седмица, когато теренът на затворената преди година Софийска цигарена фабрика бе напълнен от множество тежки строителни машини, специализирани предимно за… разрушаване.

Огромният терен на фабриката, който благодарение на ексминистъра на икономиката Божидар Лукарски беше "окрупнен" (след сделката между тютюневия холдинг и държавното дружество "Национален институт за изследване на виното и спиртните напитки" от ноември миналата година, която в. "БАНКЕРЪ" подробно описа) беше разчистен от досадни "съсобствености". Той вече се освобождава от съществуващите сгради и очевидно се подготвя за бъдещо строителство.  

Великодушното решение на Лукарски да "обслужи" свързаното с депутата Делян Пеевски дружество "София БТ" развърза ръцете на началниците на оплетения в офшорни собствености "Булгартабак", който очевидно ще пренасочи част от дейността си в… строителство.

А основаната през 1909-а Софийска цигарена фабрика и емблематичната вече бивша сграда на института за виното

отиват в градоустройствената история на София

Подготовката за бъдещото строително начинание на собствениците за бъдещи градежи на централния столичен булевард "Цар Борис ІІІ" се извършва със завидна експедитивност.

А първата стъпка е именно неговото разчистване. Задължително в такива случаи е добре поставена информационна табела. Според нея заграденият и стриктно охраняван обект се разрушава след одобрените "План за безопасност и здраве" и "План за управление на строителни отпадъци". По този начин се получава разрешение за "събаряне и премахване на съществуващи сгради". То е издадено съответно на 4 и 7 август 2017 г. (виж. снимката).

Само два дни по-късно – на 9 август, е определена и датата на откриване на строителната площадка. Като "строител" е записано едноличното дружество с ограничена отговорност "Д.А.Р.К. 2002", собственост на Светослав Михайлов, чиято основна дейност е… консултантско-оценителска, комисионерска и… ресторантьорска.

Подизпълнител на обекта е "Ковес" ЕООД на Георги Пеев. Справка в информационната система "Дакси" показва, че неговата дейност е насочена основно към… монтаж, поддръжка и сервизно обслужване на отоплителни, вентилационни и климатични хладилни инсталации. Името на Пеев се появява в интернет именно като на специалист в сферата на този вид инсталации.

Съобщаваме всичко това, без естествено да отричаме възможността на всяка фирма да развива разностранна дейност. Но изглежда доста нетипично голяма компания като "Булгартабак" да наема за толкова мащабна дейност такъв вид специалисти…

Като оставим настрана

новото строително-предприемаческо амплоа на собствениците на "Булгартабак"

няма как да не се върнем година назад, когато с викове "мафия" освободените повече от 400 работници на затворената тютюнева фабрика в София поискаха проверка на приватизационния договор на дружеството. Според него работата на предприятието не можеше да бъде спирана за повече от 12 месеца. Да не говорим, че в контракта изрично беше записано, че "Булгартабак" има десетгодишен срок, в който дружеството трябва да продължи да произвежда цигари и да изкупува пет години български тютюн. Той започна да тече от 2011-а, когато първото правителство на ГЕРБ успя да продаде 79.83% от капитала на холдинга за 100.1 млн. евро.

Малко по-късно се оказа, че тогавашният икономически министър Лукарски не намери никакво нарушение на договора, тъй като производствените линии били прехвърлени в друго предприятие на холдинговото дружество – в Благоевград. Така на практика софийската фабрика спази въпросното изискване, като "заработи" на територията на другия си завод и продължи да изпълнява "предмета си на дейност".

Председателят на тютюневата федерация на КТ “Подкрепа” Юли Маноилов каза пред в. "БАНКЕРЪ", че софийското дружество на практика е ликвидирано, независимо от факта, че двете тютюневи дружества съществуват като отделни предприятия в Благоевград. За по-голяма "достоверност" вече били… с отделни входни врати!

Дотук с производството.

Какво обаче се случва с атрактивния столичен имот?

Отговорът на този въпрос може би подсказват няколкото регистрации от началото на тази година в Търговския регистър, чрез които собствеността върху имотите преминава "от ръка в ръка".

 На 16 февруари тази година "София Булгартабак" "образува" еднолично дружество с ограничена отговорност "СФ-БТ" с капитал 1 млн. лв., чиито основни дейности са… консултантски.

В него като активи са прехвърлени както имотът на бившата централа на софийската фабрика на бул. "Цар Борис III" 134, така и част от бившия Полиграфически комбинат на бул. "Цариградско шосе" 47. Сделката е на цена 61 млн. лева.

Изпълнителен директор на новата компания е Владимир Жеков, който в същото време управлява още "Булгартабак холдинг" и "София-Булгартабак". През май той е освободен, а на негово място за директор е назначен главният счетоводител на холдинга Стратия Стратиев. Той е собственик и управител на варненската консултантска фирма "Проект финанс мениджмънт и консултинг" и според представянето в сайта й има повече от десет години стаж като главен счетоводител, като финансов мениджър и финансов директор в предприятия от енергетиката, строителството, инвестициите и промишлеността.

На 28 април тази година в Търговския регистър е вписан  нов дружествен договор, от който става ясно, че българското дружество вече има нов съдружник – регистрираната в Свободна Зона Джабел Али в Дубай компания "Булгартабак Трейд ФЗЕ" (Bulgartabac Trade FZE). Неин директор е Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед, който е и член на съвета на директорите на "Булгартабак холдинг". Според документа дубайската офшорка вече притежава 53% от дяловете, а "София- Булгартабак" – 47 на сто.

На 27 юли окончателно дяловете на "София-Булгартабак " се стопяват и едноличен собственик на „СФ-БТ“ става дубайското дружество "Булгартабак Трейд ФЗЕ".

Каква е била цената на това поредно "придобиване" на дялове, засега не е ясно, тъй като във финансовия отчет на "Булгартабак" за полугодието купувачът е определен като "свързано дружество извън групата".

Очевидно целта на цялата тази операция е

истинският собственик  на имота да остане скрит

Отдавна битуват подозрения, че зад всички дубайски офшорки доста ясно прозира сянката на Делян Пеевски… Може би това е "тайна" единствено за нашенските управници и правораздавателната ни система, които очевидно не се интересуват КОЙ точно е собственикът на бившото структурно предприятие за нашата икономика.

По всяка вероятност на мястото на вече разрушената цигарена фабрика ще се вдигне нов модерен жилищен комплекс. Столичната дирекция "Архитектура и градоустройство" твърди, че фирмата – собственик на земята, не е внасяла документи за някакво свое бъдещо инвестиционно намерение. Никой все още не е поискал и виза за проектиране в терена. Но като се имат предвид градоустройствените показатели в тази зона, които са едни от най-сериозните за столицата (Смесена многофункционална зона за комплексните центрове по главните градски булеварди. Изискванията са минимум 25% от озеленената площ да бъде с висока дървесна растителност, плътността на застрояване е максимум 60% от площта на парцела и коефициентът за интензивност е  3.5.), със сигурност ще стане дума за внушителни градежи.

Инак Софийската цигарена фабрика беше затворена през април 2016-а с мотива, че холдингът спира да изнася за Близкия изток заради …"репутационни проблеми" (за които в. "БАНКЕРЪ" е писал достатъчно). И въпреки протестите на съкратените работници всичко приключи с преместването на машините в "Благоевград-БТ" . Месеци по-късно тютюневият холдинг възобнови износа за Близкия изток.

През април 2017-а пък "Булгартабак холдинг" продаде всички свои цигарени марки на "Бритиш-Американ Табако" с условието, че между 12 и 24 месеца те ще се произвеждат в "Благоевград-БТ". С тази хватка на практика собственикът на "Булгартабак" (КОЙто и да е той) решава проблема със задълженията си по приватизационния договор на дружеството.

Познавачи на случващото се в това дружество прогнозират, че същата участ ще последва и плевенската фабрика на холдинга. Очевидно ликвидацията на доскорошния най-голям тютюнев производител и търговец на Балканите е в пълен ход. "Осребряването" на имуществото му също. Само дето паричните потоци от него изтичат в Обединените арабски емирства. А тайните на собствеността му са плътно покрити от горещия пясък на пустинята.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст