Здравното министерство ще ограничава паралелния износ на лекарства

лидия нейчева

Разчитаме на подкрепа от всички политически сили, за да се ограничи паралелният износ на лекарства, за да не страдат пациентите от това, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева. Тя представи проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
 
Нейчева подчерта, че възприема като лична кауза предвиденото въвеждане на състрадателната употреба на лекарства. Състрадателната употреба визира лекарства, за които клиничните проучвания са затворени или приключили, не се плащат от обществени фондове, изключително скъпи са, нямат разрешение за продажба и българските пациенти нямат достъп до тях, обясни Нейчева.
 
Пациенти, за които няма алтернатива за лечение в България, биха получили възможност, която дава много добър резултат, ако се въведе състрадателната употреба на лекарства, допълни Нейчева и подчерта, че лекарствата ще бъдат безплатни за пациента. Цената на медикаментите ще бъде плащана от фирмите-производители, отбеляза Нейчева. Гарантирам, макар и не на 100%, че ще се опитаме да регулираме реекспорта на лекарства, каза още тя.
 
В първия момент промените няма да са много приемливи за някои участници. Когато, обаче, това е национален интерес, тогава трябва да се обединим около идеята, защото хората страдат от недостига на лекарства, допълни още тя. Лекарствата в България са с много ниски цени и са апетитни да бъдат изнасяни, добави Нейчева.

Ще бъде създаден Експертен съвет и списък за наблюдавани лекарства, за които е регистриран недостиг, посочи Нейчева още едно от предложенията в проекта. Когато се установи, че дадено лекарство го няма в пет аптеки, то ще се вписва в ограничителен списък.

Друго предложение, направено в проекта, е свързано с намаляване на административната тежест за клинични проучвания. Ще се намали и административната тежест върху дарените на болниците лекарства.

Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст