Румен Радев поиска прозрачен процес за Цветан Василев

румен радев

Гарантирам сигурност на Цветан Василев, ако дойде в България и даде показания. Това обеща президентът Румен Радев.

"Цветан Василев може да допринесе много като даде валидни показани и представи доказателства. Това трябва да стане в прозрачен и публичен процес. Ако той реши да се върне в България с тази цел, ще направим всичко възможно за гарантиране на неговата сигурност", заяви държавният глава.

Той коментира и откритото писмо на съпругата на банкера Антоанета Василева. В него тя обяви, че дъщеря им Радосвета е с повдигнати обвинения покрай делото за КТБ за пране на пари.България не е президентска република. Правомощията на президента за съдебната власт са ограничени", каза Радев и уточни, че няма как да помогне на Василева.

Президентът допълни, че е допринесъл за осветляването на случая "КТБ" като е разсекретил стенограмата на срещите по темата, нещо, което предшественикът му е отказал да направи.

Радев е на посещение в Ахелой за честванията на 1100 години от битката при Ахелой.

Миналата седмица американският адвокат Джоузеф Огъстин внесе документите, с които Цветан Василев официално кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски". Те се изпращат на Държавния департамент за нарушения на човешките права и на Министерството на финансите. В тях са описани нарушенията, които според Василев са извършени от депутата от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров при фалита на КТБ.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст