“Емко” ще работи без лиценз за търговия

Емил Караниколов

Министърът на икономиката Емил Караниколов внесе яснота по казуса "Емко", след като днес работниците от оръжейното предприятие излязоха на протест. Караниколов обясни, че производството не е спряно и дружеството ще продължи да работи. По думите му обаче от известно време се нагнетява напрежението във военнопромишления комплекс.

Икономическият министър уточни, че преди близо месец и половина в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките е получена информация от МВР, че в складовете на "Емко" и в производствената база има няколко нарушения.

"В складовата база се държат боеприпаси и вещества, които по закон не трябва да са на едно и също място. Това изключително опасно както за работниците, така и за населението в региона", поясни Караниколов и добави, че на двора на строителната площадка също се държели боеприпаси. Освен това в междуведомствения съвет бил получен сигнал, свързан с пожарната безопасност. 

В крайна сметка тези нарушения, констатирани от МВР, са довели до спирането на лиценза за търговия на оръжейното предприятие за срок до шест месеца или до отстраняването им.

"Работниците от "Емко" потвърдиха нередностите и те работят за тяхното отстраняване. Държавата застава зад тях, те ще продължат да работят", увери Емил Караниколов, според когото ръководството на дружеството трябва незабавно да се ангажира с проблемите.

Икономическият министър подчерта, че ведомството е свършило своята работа, като е гарантирало безопасността на служителите и е приложило закона. От думите му също така стана ясно, че подобни проверки се правят и в други предприятия – държавни и частни.

Запитан, какви са интересите на бизнесмена и депутат Делян Пеевски в оръжейния бизнес, Караниколов обясни, че "не става въпрос за имена, а за сигурност".

Казуса "Дунарит"

Към момента не е възможно вписването на новото ръководството на "Дунарит", тъй като управата, която подаде оставка, все още не е отписана от Търговския регистър. Като според Емил Караниколов става дума за "правна пречка".

"Следим тази информация и съвсем скоро вероятно ще предприемем действия, които отново ще бъдат в защита на работниците и на целия военнопромишлен комплекс", увери той.

По думите му служителите в русенския завод, които преди десетина дни също излязоха на протест, със сигурност ще запазят работата си, а дружеството било изключително важно. Синдикатите обаче бяха категорични, че Делян Пеевски иска да унищожи завода. Все пак след среща с Караниколов стана ясно, че лицензът за всички дейности на "Дунарит" няма да бъде отнет.

Икономическият министър направи интересни разяснения за

новото ръководство на "София тех парк"

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, през миналата седмица акционерите на "София тех парк" избраха нов Съвет на директорите. В новия състав влизат проф. Николай Андреев, юристът Тодор Ангелов и Живка Такева, която е бивш заместник-областен управител на София и дъщеря на лидера на Синдиката на учителите. 

Караниколов отбеляза, че той лично е направил назначенията, тъй като познавал хората и е работил с част от тях. "Обликът на "София тех парк" ще бъде различен. Там ще се напълни с млади хора. Новото ръководството е с много богат административен опит, няма партийни назначения", заяви министърът на икономиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст