Радев: Няма как да пропадне закупуването на нов изтребител

румен радев

Няма как да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител. Това каза днес в Бургас президентът и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев. Изказването му беше по повод мнение на военния министър Красимир Каракачанов, че преди да се премине към нови самолети, могат да се ремонтират още от старите МиГ-29.

"Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава да преценим за колко време и как ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ-29", обобщи Радев. "Трябват ни съвременни бойни способности. МиГ-29, колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори", каза още президентът.

Той призова разходите за отбрана да са по-ефективни. "Вложените пари в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет", е мнението на върховния главнокомандващ на армията.

Радев каза още, че за България е важно да има силни военноморски сили, които да отстояват военния суверенитет на страната и да гарантират нейните икономически и енергийни интереси. "Силни военноморски сили означава нова техника, високо подготвен наличен състав, добри условия за подготовка, мотивация, социален престиж. Значението на Черноморския район непрекъснато нараства. Тук се пресичат нарастващи геополитически интереси", посочи президентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст