Столичната община ще подкрепя социалните иновации

„София - Европейска столица на спорта" за 2018 г. Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа Споразумение за сътрудничество между доставчиците на социални услуги и Столичната община. Тя изтъкна доброто сътрудничество между общината и НПО-тата. Кметът очаква СО и организациите да продължат да помагат на нуждаещите се.

Това е първото за страната подобно споразумение, похвали се Фандъкова. С него се регламентират отговорностите на отделните страни в процеса.

Кметът съобщи, че е изработен механизъм за контрол върху предоставените услуги. За нас е важно да имаме този механизъм, отчете Фандъкова. СО и НПО-тата ще работят дългосрочно. Общо 75 са услугите, които предоставя общината в социалната сфера, общината  е делегирала 31 от тях на неправителствени организации. Те се изпълняват от 20 НПО-та.

Йорданка Фандъкова очаква още организации да се включат в подкрепата за нуждаещите се. Създава се специален фонд за иновации в сферата на социалните услуги, похвали се кметът. От тук нататък остава най-трудното -изпълнението на споразумението, отчете Фандъкова.

Системата да бъде по-бърза и да обхване повече хора, иска Надя Шабани от неправителствения сектор. Амбицията на НПО-тата е да се спести на нуждаещите се бюрокрацията. Шабани е доволна, че се създава фонд за социални иновации. Това щяло да подобри социалните услуги. Към момента организациите имат 13 спешни задачи пред себе си непосредствено след подписването на споразумението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст