Ураганът “Ирма” съсипа туристическия сезон във Флорида и на Карибите

ирма

Ураганът "Ирма" премина през Флорида, предизвиквайки евакуацията на над 6 милиона души в американския щат и прогнози за щети от десетки милиарди долари. Преди това той прегази с ветрове от 300 км/ч няколко карибски държави, като съобщенията от Барбуда са за унищожени на места до 95% от сградите, а щетите по предварителни оценки достигат 100 милиона долара.

В района очакват "Хосе" – следващият ураган от 4 категория, заради който разчистването и възстановяването спряха. След него всичко започва отначало.

Всичко това означава не само бедствие за хората, но и че основният им източник на доходи – туристическата индустрия за милиарди долари – е на колене малко преди началото на зимния сезон и ще се съвзема месеци наред. Хотели, ресторанти, летища, пристанища за круизни кораби, електроснабдителни мрежи и мобилни комуникации, както и основна инфраструктура са повредени на места като Сен Мартен и Барбуда, а тепърва ще се разбира какво е положението в Куба или Флорида.

Джак Ричардс, президент на американския туроператор Pleasant Holidays, казва пред "Ройтерс", че нормализирането може да започне едва в началото на 2018г., а това означава загуби за бизнеса в размер на милиарди долари. Най-натовареният сезон за Карибите е от средата на декември до Великден, когато американци, канадци и европейци бягат от снега и студа към слънцето е тюркоазено сините води на островите.

"Може ли да възстановм инфраструктурата навреме? В тези страни просто не остана какво да се възстановява. Щетите са огромни", допълва той. "Всеки по-сериозен проблем за туристическата индустрия е удар по живота ни", казва Хю Райли, говорител на Карибската туристическа организация (CTO).

Преди "Ирма" Световният съвет за пътуване и туризъм (WTTC) прогнозира,че над 26 милиона туристи от цял свят ще посетят Карибите през тази година. Миналата година гостите оставиха тук 31 млрд. долара и се очакваше през 2017г. ръстът да е с 5.3%. От WTTC изчислиха още, че общият ефект за БВП на района през 2016г. е 56 млрд. долара.

В петък следобед Департамента за туризъм на Американските Вирджински острови призова посетителите да не се отправят към Сейнт Томас, където ураганът отне живота на четирима и летището е затворено за редовни и чартърни полети. Елитният хотел Windward Passage над залива на Сейнт Томас планира да остане затворен в следващите 6 месеца.

Пожарникари почистваха дни наред пясъка, натрупан от бурята на летището на холандската територия Сент Мартин, заради което почти 3000 туристи бяха блокирани. "Туризмът е икономиката тук. Това е прехраната на ни", коментира Роландо Бризон, директор за туризма на Сент Мартин.

Туроператори, компании за круизни пътувания и авиокомпании опитват да овладеят кризата с блокирани туристи и отложени почивки. През уикенда бяха отменени круизни плавания към района на Royal Caribbean Cruises, Carnival Cruise Lines и Norwegian Cruise Line, а вече намиращи се в Карибите техни кораби промениха маршрутите си, за да избегнат ураганите.

Европейският туроператор TUI евакуира клиенти от крайбрежнитеа райони на Флорида навътре в сушата в Орландо, а туристи в Куба бяха събрани в убежища. Германската DER Touristik превози в петък пристигащите с круизни кораби в Маями директно към убежище, след като корабите ще се оттеглят в открито море преди пристигането на "Ирма".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст