Съд за две счетоводителки за длъжностно присвояване чрез документно престъпление за получаване на по-високи пенсии

Съд Варна

На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна са предадени главната счетоводителка Живка Хр. и счетоводителката Тамара Т. от фирма „Залива 47 СП“ АД. Двете подсъдими ще отговарят за длъжностно присвояване на средства на акционерното дружество, извършено като продължавано престъпление сами и в съучастие – по член 202, ал. 1, т. 1, във връзка с член 201, а подсъдимата Живка Хр. – и за съставяне на официален документ, в който удостоверила обстоятелства с цел да бъде използван като доказателство. Става въпрос за издаване на удостоверения за пенсия и трудови книжки за двете подсъдими и за съпруга на главната счетоводителка, в които бил удостоверен завишен осигурителен праг.

Присвоената чрез съучастието на двете подсъдими сума е в размер общо на 46 110 лева. Престъпленията от двете подсъдими са извършени в периода от 2005 до 2011 год. за главната счетоводителка Живка Хр. и в периода от 2005 до 2006 г. – за Тамара Т. След като напуснала работа като главна счетоводителка, в дружеството започнала проверка на информацията, която се подавала за осигурените служители на фирмата  в ТД на НАП във Варна. Така било установено, че Живка Хр. била осигурявана на най-високия осигурителен доход за страната към момента, което не отговаряло на разплащателните ведомости. При ревизията се установило, че и Тамара Т., и съпругът на Живка Хр. са осигурявани също на по-високи осигурителни доходи с цел получаване на по-високи пенсии и ползване на обезщетения.

Съдебно-счетоводната експертиза по делото доказала, че от 2005 до 2011 год. присвоените суми чрез деклариране на завишените осигурителни доходи и платените от фирмата осигурителни вноски от подсъдимата Живка Хр. възлизат на 43 933 лева, а на Тамара Т. – 5368 лева.

След като действията им били разкрити и срещу тях започнало досъдебното производство, подсъдимите са възстановили изцяло присвоената сума на дружеството.

Делото срещу 64-годишната Живка Хр. и 68-годишната й съучастничка Тамара Т. предстои да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст