Банките ще покриват източени пари над 100 лв.

банкомат

При източване на банкова карта чрез кражба или чрез копиране на ПИН кода, от догодина банката ще покрива задължително изтеглената сума над 100 лева. В момента максималният размер, над който банката възстановява неразрешени картови разплащания, е 300 лева. Промяната е предвидена в проекта на нов закон за платежните услуги и платежните системи, подготвен от финансовото министерство. Срокът за общественото му обсъждане вече изтече. С проекта се въвежда пакет от мерки за по-добра защита на парите на хората и по-голяма прозрачност на платежните услуги.

Освен че се сваля прага, над който се покриват загубите при незаконно източване на сметки, в законопроекта са регламентирани и случаите, когато платецът не носи абсолютно никаква отговорност и банката или друг доставчик на платежната услуга трябва да възстанови цялата сума. Един от тези случаи е, когато банката не е въвела новите критерии за т.нар. задълбочено удостоверяване на клиентите си. При него освен досегашното идентифициране с код ще се изисква платецът да посочи още и парола или някаква друга характерна особеност за себе си. Ако доставчиците на платежни услуги не осигурят съблюдаването на критериите за задълбочено удостоверяване, при извършена измамна трансакция хората няма да носят никаква отговорност и всички загуби трябва да им бъдат възстановени до лев.

В момента има няколко банки, които възстановяват цялата сума. Но могат и да не го направят, ако решат, че клиентът е виновен, защото примерно е бил немарлив и не е опазил картата или ПИН кода си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст