Каналджии активират черноморския коридор

борисов

Заиграе ли мечката в двора на комшията, значи да я чакаме и в нашия – мъдростта на тази стара българска пословица  би трябвало да ни подготви за някои събития, които, изглежда, ще се случат. От няколко месеца северните ни комшии отблъскват по море бежански абордажи. Тази седмица ( в сряда,13 септември) стана ясно, че бреговата охрана на Румъния е спасила над 150 мигранти, бедстващи в плавателен съд  в Черно море. По този повод дори и "Асошиейтед прес" коментира, че общото ни море се превръща в нов маршрут на мигрантите, опитващи се да стигнат до Западна Европа. Само ние, кой знае защо, мълчим и се правим, че не ни засяга.

Фактът, че 153 души незаконно са се озовали близо до нашите териториални води и са били забелязани в открито море над пристанищния град Констанца, обаче не може да не ни притесни. Най-малкото защото ако е истина, че Черно море се превръща в маршрут за бежанците от Близкия изток и откъде ли още не, звената, натоварени с охрана и спасяване, ги очакват тежки изпитания. Според информацията на съседите ръждясалото корито, на което  са били натоварени бежанците, е  изпаднало в кризисна ситуация заради силното вълнение и ветровете. Корабът е подал сигнал за бедствие, но спасителна операция вътре в морето не била възможна заради атмосферните условия. Два кораба на бреговата охрана все пак успели да го изтеглят на сушата и бежанците, една трета от които са деца, били спасени.

Следващият опит обаче може да не приключи с хепиенд. Югозападният вятър, който обръща водата на повърхността на Черно море, все по-често се появява през есента, компания вече му правят северни и източни ветрове. Температурата на водата пада, за да стигне през зимата до десетина градуса. Въобще идат сезоните, през които Черно море напълно оправдава името си, но бежанците едва ли знаят това, за което още Херодот е предупредил.

Въпреки тежките условия маршрутът  все пак се използва, при това все по-активно. Зачестиха опитите бежанци да прекосяват Черно море от Турция към румънските брегове. Преди седмица румънски и български военнослужещи задържаха 217 мигранти в две баржи, опитващи се да влязат нелегално в Румъния. На 3 септември румънската брегова охрана пък спря риболовен кораб, превозващ 87 мигранти, а през август риболовна лодка, превозваща 70 мигранти, също бе заловена на румънския бряг.

Доклад с анализ на риска от незаконна миграция на "Гранична полиция" още през есента на 2014 г. посочи, че турските каналджии се опитват да разработят нов канал за прехвърляне на бежанци от Турция през Черно море до ЕС. Дотогава бяха задържани общо 151 мигранти от румънски и турски власти в териториалните им води. А през октомври 2013 г. на около 2 морски мили източно от нос Шабла бе задържан кораб с 24 незаконни имигранти от Афганистан.

През 2016 г., когато бе затворен т.нар. Западнобалкански маршрут, от Фронтекс предупредиха, че притокът на бежанци може да се разклони в нови две посоки – през Албания към Адриатическо море и оттам към Италия и през Черно море към България. Затварянето на маршрута със сигурност ще доведе до намирането на алтернативни, подчертаха експертите от европейската гранична служба.

Миналото лято, при посещение в района на Резово и Малко Търново, премиерът Бойко Борисов посочи, че българското правителство успява да запази относително спокойствие по границите си, включително и морската. "Това е плод на огромния труд на полицаи, жандармеристи, военни и военноморски сили. Тяхното и наше призвание е да правим така, че българите да спят спокойно. Продължавам да настоявам, че трябва да се укрепват външните граници на ЕС , защото вътре да се правят граници – за мен, е безсмислено. Мога да уверя българите, че в момента "Гранична полиция" разполага с кораби в топ три на Европа. Тук се наблюдава цялата акватория. Доста от нещата, които са предотвратили, стават на територия, извън България", заяви през юли 2016 -а Борисов.

Миналата година правителството одобри 820 млн. лв. за строеж на два патрулни кораба за ВМС. Първият от тях трябва да е готов до 2020 г., а вторият ще бъде предаден година по-късно. "Проектът е приоритетен, защото в момента разполагаме с 6 патрулни кораба, три от които са руски и трябва да излязат от експлоатация до пет година", коментира тогава командващият ВМС контраадмирал Митко Петев. Той посочи също, че няма опасност от наплив на мигранти по море, но въпреки това се подготвя план за опазване на морската граница.

В плана се предвиждат серия от съвместни учения на ВМС с "Гранична полиция" по Северното и Южното крайбрежие. Първото учение се проведе през април 2016 г. в акваторията на Бургас – с участието на фрегатата "Дръзки", вертолет "Пантер", няколко катера на ВМС и един на "Гранична полиция" През юли тази година пък приключи първият епизод от военноморското учение с международно участие "БРИЗ 2017" за противодействие на терористична група, завладяла кораб. По време на епизода бяха демонстрирани действия на съвместен екип за специални операции на военноморските ни сили и Кралската морска пехота на Великобритания по овладяване на кораб, завладян от терористи. В учението участваха две групи за специални операции и две моторни лодки, един вертолет от морската авиобаза "Чайка" и 1 моторен катер. Вторият епизод бе за ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище. Третият епизод от съвместното учение беше операция по противодействие на нелегален трафик – превоз на мигранти по море и спасяване на голям брой бедстващи хора.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст