Представители на Венецианската комисия и парламентарните групи обсъдиха хода на съдебната реформа у нас

ВСС

Представители на Европейската комисия за демокрация чрез право /Венецианска комисия/ и депутати от парламентарните политически сили разговаряха в Народното събрание за хода на съдебната реформа у нас след последните промени в конституцията. Срещата е по искане на комисията.

По думите на Данаил Кирилов /ГЕРБ/ пред медиите докладът на Венецианската комисия ще е готов след около две седмици. Той уточни, че мисията на гостите е да проверят напредъка след поправките в конституцията, свързани със съдебната реформа.

Коментирани са и следващите действия – промени в Закона за съдебната власт. Засегната е била и темата за течащите процедури по избор на членове на ВСС. Много коментирахме номинациите, гаранциите за независимостта на магистратите, допълни Кирилов.

Валери Жаблянов /БСП/ посочи, че неговата политическа сила и представителите на Венецианската комисия са говорили за основните структурни и кадрови проблеми в съдебния сектор. Социалистите са потвърдили позицията си за реформата: разделянето на ВСС на две колегии автоматично няма да доведе до подобряване на качеството на правосъдието.

Целта ни е то да стигне до всеки български гражданин, а не да се превръща в политически лозунг, обобщи Жаблянов. Съдебната реформа не може да се свежда до един или друг избор. Така депутатът отговори на въпрос за новия председател на ВАС Георги Чолаков.

Обединените патриоти са споделили пред гостите опасения за опити магистрати да се обвързват с политика. Всички държат на независимата съдебна власт, от друга страна, подчертахме, че се притесняваме, когато част от магистратите се опитват да се занимават с политика, част са от политически крила, обясни Емил Димитров. Той не даде конкретни имена, но посъветва – "ако четете редовно главният прокурор какво коментира, ще чуете имената на хората и всичко останало…".

Борис Ячев посочи, че патриотите одобряват по принцип разделянето на ВСС на две колегии и че са подкрепили миналата година промените, които според тях ще доведат до положителна съдебна реформа.

Хамид Хамид от ДПС също потвърди, че основно са разговаряли за промените през 2016 г., които, според парламентарната сила, били положителна крачка, особено що се отнася до независимостта на системата.

Изразихме и наши опасения относно бавното правораздаване, някои процеси, които текат в съдебния сектор, посочи Хамид. Доколкото разбрах, допълни той, оценката на Венецианската комисия също е в положителна посока.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст