Швейцария е подкрепила страната ни със 76 млн. франка в различни ключови за нас сфери

20 г. Нестле България

Дни на Швейцария в София се организират за първа година, като са предвидени серия от събития. Първото от тях е на Моста на въздишките, зад НДК,  където посланикът на Швейцария Денис Кнобъл и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха фотографската изложба "Швейцария – природа и иноваци". В 60 фотоса са представени природните забележителности на алпийската страна и постиженията й в науката и образованието чрез някои от най-значимите иновации, реализиранипрез годините. През 2017 г. за седма поредна година Швейцария е определана за най-иновативната страна в света от Глобалния иновационен индекс.

Акцентът в тези Дни на Швейцария ще са 4 проекта. Основното събитие е така наречения "Мост на Швейцария", чиято тема е партньорството между нашите страни в областта на природата и иновациите.

Тези дни съвпадат и с 10-годишнината от приемането на България за член на Европейския съюз. За целия този период Швейцария е подкрепила страната ни със 76 млн. франка в различни ключови за нас сфери.

Конфедерация Швейцария не е сред големите търговски партньори на България. През последните години стокооборотът намалява, като през 2016-а е на стойност 260 млн. евро, а салдото е отрицателно за нас. Водещи стоки в износа за Швейцария през миналата година са апаратура за електрически вериги (21%), части (6.7), двигатели (7.9%), велосипеди (5%) и горни облекла (4.7%). Във вноса от Швейцария преобладават медикаментите (32.7%), пътническите автомобили (5.3%), кръвните продукти (7.3%), печатните платки (3.7%) и други.

В същото време Швейцария е сред най-големите инвеститори у нас. За периода 1996-2016 г. у нас са влезли 1.226 млрд евро. Швейцарските фирми осъществяват своята дейност в традиционно бързо развиващи се през последните години сектори у нас. Освен концентрираните в София инвестиционни дейности, някои швейцарски компании се ориентират към индустриални паркове и в други градове – Пловдив, Стара Загора, Търговище, Варна и Казанлък.

"АББ България" бе удостоена с отличието "Инвеститор на годината 2013" от Българската агенция за инвестиции, като признание за изключителната си дейност и постижения в страната за 2013 година. Тя бе отличена и с "Награда на Германската икономика в България 2013" за непрекъснатото развитие на производствените си дейности. Освен това, AББ получи отличието "Сграда на годината 2013" в България за сградата на  производствената си база в град Раковски, Пловдивска област.

"Лем България" ЕООД, дъщерно дружество на LEM Holding S.A., получи наградата на БАИ за инвеститор в сектор електроника и електротехника за 2013-а. На 27 юни 2014 г. "Нестле България" откри обновена производствена линия във фабриката за шоколадови  десерти и бисквити в София. През февруари 2015 г. компанията получи специална грамота на БАИ за инициативата "Алианс за Европа", насочена към намаляване на младежката безработица.

През септември 2015 г. швейцарската компания "Триза" откри логистична база в Индустриален парк "София Изток" край град Елин Пелин. Чрез тази инвестиция компанията започна разширяване на пазарите си в страните от Източна Европа, Русия и ОНД. През февруари 2016 г. производителят на пелети "Палемонтех" откри завод в индустриалната зона на град Монтана.

По Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани като клас "А" три проекта с участие на швейцарски инвеститори: "Ветроком" ЕООД, София (ALPIC Holding Group, Швейцария) в областта на енергетиката, "Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" ЕООД, София (дъщерна на R&M – Швейцария), "Триза" ООД, София (дъщерна на Trisa Holding AG, Швейцария).

Сред другите големи инвеститори у нас са SOCOTAB FRANA S.A. чрез "Сокотаб" ЕООД (преработка на тютюн), ADECCO чрез "Адеко България" ЕООД (Човешки ресурси), "Холсим България" е част от световния лидер в производството на цимент, инертни материали и бетон "ЛафаржХолсим", създадена чрез сливането на "Холсим" и "Лафарж" през юли 2015 г., АBB чрез "АББ България" ЕООД (електроника), EnerSys AD чрез "ЕнерСис" АД (производство на индустриални батерии), Oscar Rüеgg AG чрез "Оскар Рюег България" ЕООД (електроника и електротехника).

Туризмът също спомага за опознаването на двете страни. През 2016 г. Общо 27 124 швейцарци са посетили България, като страната заема 28 място по брой чуждестранните туристи у нас. В същото време 15 809  български туристи са посетили Швейцария, с което се регистрира ръст от 29.3% спрямо 2015 г. и алпийската страна заема 27 място сред най-предпочитаните за българи туристически дестинации.

Швейцария, официално Швейцарска конфедерация, е малка вътрешноконтинентална конфедерация от двадесет и шест кантона в Централна Европа. Латинското наименование на страната е Confoederatio Helvetica. Площта ѝ е 41 749 кв. километра. Швейцария няма официална столица. Седалище на федералните правителство и парламент (и де факто столица) е федералният град Берн. Други големи градове с икономическо и културно значение са Цюрих, Женева, Базел, Лозана и Люцерн. Населението на страната е около 8 милиона души, като се състои от три основни етнолингвистични групи – немска, френска и италианска, и малък процент ретороманско говорещо население. Имигрантите наброяват около 2 милиона.

Икономиката на Швейцария е една от най-развитите в света. Качеството на живот в страната се оценява изключително високо, като Цюрих и Женева редовно заемат челни позиции в различни световни класации.

По традиция Швейцария се счита за основана на 1 август 1291 година. На тази дата е и националният празник на страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст